Fizik dersi ölçme değerlendirme araçlarının öğrencilerin performanslarına uygunluğunun öğrenci görüşleri doğrultusunda incelenmesi
Study of the appropriateness of the physics course assessment and evaluation tools to the performance of the students in line with student opinions
- Tez No: 469631
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAL OGAN BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme – değerlendirme, fizik eğitimi, öğrenci görüĢleri, değerlendirme tercihleri, Assessment - Evaluation, Teaching Physics, Students' Opinions, Assessment Preference
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı liselerde eğitim görmekte olan öğrencilere fizik dersi kapsamında uygulanan ölçme değerlendirme araçlarını/yöntemlerini belirlemek, öğrencilerin uygulanan bu yöntemlere dair görüşlerinin neler olduğunu sorgulamak ve öğrencilerin fizik dersi kapsamında değerlendirme tercihlerinin neler olduğunu belirlemektir. Çalışmanın katılımcılarını, 2015-2016 yılında İstanbul ili Kadıköy ilçesinde yer alan üç devlet ve üç özel lisede öğrenim görmekte olan 557 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin değerlendirme tercihlerinin neler olduğunu belirlemek amacıyla öğrencilere“Değerlendirme Tercihleri Anketi”uygulanmıştır. Değerlendirme tercihleri anketi 3 başlık altında ve 6 boyuttan oluşmaktadır ve cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,929 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin değerlendirme tercihlerinin okul türü ve sınıf düzeyine göre farklılık gösterip göstermediği Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis testleri yapılarak incelenmiş, analizler sonucunda tercihlerin okul türü ve sınıf düzeyine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin genel olarak değerlendirme tercihleri ise, sürece dayalı olan ve bu süreçte kendilerinin aktif olarak yer alabilecekleri, zaman sınırlaması olmayan ve materyaller kullanabilecekleri değerlendirme yöntemlerinin uygulanmasını istedikleri yönündedir. Öğrencilerin performanslarını (sahip oldukları bireysel bilgi ve beceri) yansıtma durumları ve bu konudaki düşüncelerini belirlemek amacıyla ankete katılmış olan 60 öğrenciyle yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakat sonucunda elde edilen veriler yazıya aktarılarak incelemesi yapılmıştır. Uygulama sonrasında, veriler iki araştırmacı tarafından incelenmiş ve Miles ve Huberman'ın (1994) önerdiği güvenirlik formülüne göre araştırmanın güvenirliği %81 olarak bulunmuştur. Bu sonuç araştırma için güvenilir olarak kabul edilmiştir. Mülakatların analizi sonucunda çoğu öğrencinin performanslarını yansıtamadıklarını düşündükleri gözlenmiştir. Öğrenciler müfredatın zor olması ve üniversite sınavı yüzünden derslerin teorik ve test çözmeye yönelik işlenmesi ve ezbere yönelik ilerlemesi, sınıfların kalabalık olması, öğretmenlerin tutumu gibi nedenlerden dolayı bireysel olarak kendilerini ifade edemediklerini belirtmişlerdir. Öğrenciler bu şekilde geçirilen bir süreç yerine daha uygulamalı, görsele dayalı, öğrencinin aktif olduğu, projelerin ve deneylerin yapıldığı bir süreç uygulanmasını istemektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine what assessment methods and tools are basicly used in high school Physics classes and to question students' view and how their interpretation of those methods in use. This study also tries to elaborate what assessment methods students would prefer for Physics classes. The participants of this study consists of 557 students studying in Kadıkoy, Istanbul. Three of those schools are state schools, while the other three are private high schools located in Kadıkoy.“An assessment preference questionnaire”was used to determine what assessment methods the students were in favour of. This questionnaire basicly has three headings and it comprises of six dimensions. The cronbach alpha reliability coefficient was 0.99. Whether the students' assessment preference differ depending on the level of the students and which school they study in were analyzed through Mann Whitney-U and Kruskal Vallis tests. As a result of the analysis, it has been concluded that students showed no statistically reasonable difference in their assessment preference. The assessment preference of students in general is the performance - based method which would require students' active involvement, the one with no time constraint which would let them use materials during the process. A semi-structured interviews were done with 60 students who completed the questionnaire in order to determine how well they reflect their skills and knowledge as well as their thoughts on this matter. The data obtained at the end of the interview were transcribed to be analyzed. The data has been analyzed by two researchers and the reliability interrater reability was found as %81, based on the reliability formula Miles and Huberman suggested (1994). This result is considered to be reliable for the research. It has been observed as a result of the interview analysis that most of the students thought that they could not showed their performance. Students stated that they had a hard time expressing themselves due to the fact that there was a really challenging curriculum and the classes were mostly theoretical, test-oriented and they required so much memorization because of the university entrance exam. They also mentioned about teachers' attitute and crowded classes which they believed they were the strongest effect on how they performed during the assessment. What the students were really looking for was, unlike what they have been experiencing in classes, the one that would utilize visual aids, involve students and that would promote learning by projects and experiments.