Yarı- başkanlık sisteminde yasama yürütme ilişkileri
Relations between the legislative and executive branches in semi-presidential system
  1. Tez No: 469763
  2. Yazar: RAJAA HUSSEİN ZGHAİR ZİRJAWİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı-başkanlık sistemi, Hükümet, Fransa, Cumhurbaşkan, millet meclisi, V. Cumhuriyet, 1958 Anayasası, Yarı-başkanlık sistemi, Hükümet, Fransa, Cumhurbaşkan, millet meclisi, V. Cumhuriyet, 1958 Anayasası
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yarı-başkanlık sistemi dünyadaki siyasi sistemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu sistem başka sistemlerle karşılaştırıldığında yeni ortaya çıkan bir sistemdir. 1958 yılında Fransa Anayasasında ilk kez ortaya çıkmış bir sistemdir. Yarı-başkanlık sistemi parlamenter sistem ile başkanlık sisteminin unsurlarını iki sistem arasında çelişki ve çekişme oluştumayacak şekilde bünyesinde toplayarak oluşan bir sistemdir. Hatta yarıbaşkanlık sistemi söz konusu çekişmeyi oluşturmadığı gibi aksine parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında uyumu ve ittifakı sağlayan bir sistemdir. Yarı-başkanlık sisteminde hem cumhurbaşkanlığı hem de başbakanlık mevcuttur. Bu sebeple parlamanter sisteme nazaran ikili bir yürütme gücü vardır. Dayanışma ve kişisel sorumluluk bakanlara aittir. Aynı zamanda bu sistem, parlamanter sistemdeki yasama yetkisini de bunyesinde taşır. Yarı-başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi ilkesi gereği halkın iradesinin yönetim yansımış durumu vardır. Bu durum, yani halk tarafından seçilmek, cumhurbaşkanına çoğunlukla devletin korunması, selameti ve dış ilişkilerle alkalı birçok yetkinin verilmesi için kedisine yasal dayanak olmaktadır. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiş olmakla kendisine verilen yetkileri yürütürken halk önünde sorumludur. Bazen bakanlık vazifesinin parlamentoda bir partiyi ifade etmiyor olmasından dolayı bakanlık ile parlamento üyeliğini bir arada bulundurmamak da böyledir.
Özet (Çeviri)
The semi presidential system is one of the world's political systems. It is newly established system compard with other political system .It emerged for the first time in the French Constitution in 1958. This system consists of a collection of compatibie elements in the parliamentary and presidential system in a manner that dose create a conflict between the tow systems, but creates a synthesis and harmony between them. It takes from the parliamentary system the dualsim of the executive authority , where it consists of two president: the president of the Republic and the Prime Minister, as well as solidarity and individual responsibility of ministers. It olsa quotes from it the principle of cooperation between the legislative and executive authorities so that each authority can interferes , in away or another , with the work of the other. It takes from the presidential system the process of election of the President of the State by the people directly , as they express the will of the people , and this is what represents the legitimate authority to give it meny of the powers that are often related to the protection and integrity of the state and it is foreign relation . Thus, it shall be responsible , when practicing these powers in front of the sovereign people ; as well it shall not combine between the ministry and the membership of parliament to the fact that the ministry sometimes dose not reflect a single party in parliament.