Münşe'ât Mecmû'ası (İBB Atatürk Kitaplığı-T 816 T 816 1)(İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Münşe'ât Mecmû'ası (İBB Atatürk Kitaplığı-T 816 T 816 1)(İnceleme-meti̇n-sözlük-tıpkıbasım)
- Tez No: 469764
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Münşe'ât, Mecmû'a, Mektup, Resmî Belge, İ'lâm, Hüccet, Münşe'ât, Mecmû'a, Letter, Official Document, İ'lâm, Hüccet
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Eski Türk Edebiyatı sahasında yapılan çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmalar arasında yer alan mecmû'alar, günümüzde birçok bilim alanına kaynak eser olacak derecede önemi hâiz olmakla birlikte bilhassa edebiyatımız ve târihimiz açısından değerli kaynaklar arasındadır. Bu anlamda sıhhatli bir metin neşrinin yapılması da önem arz etmektedir. Bu düşünce ile tez çalışmamızı münşe'ât mecmû'ası türünde yapmaya karar verdik. İBB Atatürk Kitaplığı T 816 T816 1'de Münşe'ât Mecmû'ası ismiyle kayıtlı olan eser 18. asırda Vidin vilâyetindeki, resmî yazışmalar, i'lâm ve hüccetlerden oluşmaktadır. Eser 18. yüzyıl Osmanlı Türkçesi olup, ta'lik kırması hat ile yazılmıştır. Eser 110 sahife/55 varaktır. Çalışmamız inceleme, metin, sözlük ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır. İnceleme kısmında ilk olarak mecmû'a, münşe'ât ve mektupla ilgili gerekli bilgiler verilmiş olup akabinde neşri yapılan eserin dil ve üslûp özellikleri ve muhtevâsı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra neşredilen metin ve bu metne bağlı sözlük oluşturulup son olarak metnin tıpkıbasımı verilerek çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The days of Old Turkish Literature are increasing day by day. Mecmû'as, among these studies, are among the precious resources in terms of our literature and our history, in addition to being a source for many scientific disciplines. In this sense, it is also important to make a healthy text publication. With this thought, we decided to do our thesis work in the form of an münşe'ât mecmû'a. İBB Atatürk Library T 816 T816 1 in the name of the Münşe'ât Mecmû'ası in the 18th century, the Vidin in the province, official correspondence, i'lâm and consists of mercy. The work is Ottoman Turkish in the 18th century and ta'lik kırması is written with a line. The work is 110 pages / 55 votes. Our study consists of examination, text, dictionary and quasi-paper. In the first part of the examination, necessary information was given about mecmû'a, münşe'ât and the letter, and then the language and style features and content of the work were examined in detail. Then we created the linked text and this linked dictionary, and finally we finished the work by giving the exact text of the text.