Seramik şişeler ve yeni tasarımlarla bir koleksiyon çalışması
Serami̇k bottles and a collection study with new design
- Tez No: 469779
- Danışmanlar: PROF. İNAYET SEVİM ÇİZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Seramik Heykel, Seramik Şişe, Odun Pişirimi, Anagama, Ceramics, Ceramic Sculpture, Ceramic Bottle, Wood Firing, Anagama
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Seramik şişeler, insanların ilk çağlardan günümüze kadar üretmeye devam ettiği sayılı nesnelerdendir. Şişe imgesi tüm kültürlerde kabul görmüş bir imgedir. Maddi kültür nesneleri içinde yer alan şişeler, üretildiği dönemin estetik değer ve motiflerini taşıması sebebiyle önemlidir. Toplumlardaki kültürel ve bilinçsel değişim, estetik kavramı ile doğru orantılıdır. Değişim ne yönde giderse estetik değerlerde aynı yönde gitmektedir. Kalıcı olan formlar tüm bu etkileşim sürecinden geçmektedir. Şişe imgesi de bu değişime tanıklık eden kadim bir örnektir. Kültürlerin estetik değerlerini ve tüm değişim faktörlerini taşımaktadır. Kültürel değişime etki eden faktörler ekonomik, siyasi, teknolojik, doğal olarak sıralanabilmektedir. Burada özellikle teknoloji unsuru, üretimle doğrudan bağlantılı olması sebebiyle etkilidir. Teknolojinin işleyişi birbirini takip eden buluşlar şeklindedir. Yeni materyal ve üretim teknikleri bir sonraki ürün gurubunu doğurmaktadır. Bu sebeple, lokomotif gibi birbirini takip eden bir yapıya benzetilmektedir. İçinden bir parçayı alarak, üretim yapmak düşüncesi gerçeklikten uzak olmaktadır. Bu çalışmada, kili şekillendirmede kullanılan farklı yöntemler bir araya getirilmiştir. Şişe formundan hareketle tasarlanan heykelsi nesneler; mekanik yöntemle şekillendirilen yarı mamulü elle şekillendirerek tamamlama ve odun fırınında pişirim yöntemi ile birleştirerek gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramic bottles are among the important objects that men fabricated from the first age until today. The image of the bottle has an outline accepted by every culture. Bottles which are considered amongst the material culture items are significant because of their aesthetical value and because they carry the motifs of the era that they are fabricated. The cultural and consciousness change of the societies are directly proportional with the aesthetics concept. Aesthetic values are following the same direction with the cultural changes. The permanent forms pass through this interaction period. The image of the bottle is an archaic example which testifies this change. It carries the aesthetic values and every change factors of the cultures. The factors which affect the cultural change can be listed as economical, political, technological and natural. Here, especially the technology factor is effective because of its direct connection with the production. The process of the technology is in the form of subsequent inventions. New material and production techniques causes the generation of the next product group. Therefore, it is compared to the structure of successive locomotives. It is unrealistic to consider that it would be possible to realize a fabrication by removing a piece from this structure. In this study; was applied different methods which are using for clay shaping. Ceramic sculptures was designed by inspired of bottles. Shaping was accomplished by extruded shaping and free hands. Finally a woodfiring method was used to completed all works.