Y kuşağının motivasyon beklentileri ve örgütsel bağlılığına yönelik bir araştırma
A research on the motivation expectations and organizational commitment of generation 'Y'
- Tez No: 470184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜRŞİDE ÖZGELDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Y Kuşağı, Motivasyon, Motivasyon Beklentileri, Örgütsel Bağlılık, Generations, Y Generation, Motivation, Expectations of Motivation, Organizational Commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz işletmelerinin en büyük problemlerinden biri Y kuşağı ile ilgilidir. Kendinden önceki kuşaklara göre farklı olan, girişimci, yenilikçi, özgüvenli, yaratıcı gibi özellikleri ile dikkat çeken Y kuşağını yönetmek, motive etmek, örgüte bağlılığını sağlamak için ne gibi yol, yöntem, araç ve tekniklere ihtiyaç olduğunun ortaya konulmasında yarar vardır. Bu çalışmada Y kuşağının motivasyon beklentilerinin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, literatür çalışması ve İstanbul ilindeki işletmelerde görev yapan çalışanlara uygulanan anket formuyla çalışanların motivasyon beklentileri ve örgütsel bağlılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Motivasyon beklentileri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki araştırılmış; yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, kıdem gibi Y kuşağının demografik özelliklerine göre motivasyon beklentilerinde ve örgütsel bağlılık düzeylerinde bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca motivasyon beklentileri ve örgütsel bağlılık açısından X kuşağı ile Y kuşağı arasında bir farklılık olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmanın Y kuşağını daha iyi anlamak, tanımak, motivasyonlarını ve bağlılık düzeylerini artırmak için neler yapılabileceği hususunda kurumlara yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of the current companies is related with the Y generations. It would be useful to find out which methods, technics and means are required in order to manage, to motivate and to provide the organizational commitment of the Y generations which is entreprenuer, innovator and creator being different from the previous generations with a strong self-reliance. In this survey, it is aimed to search the motivation expectations and the level of organizational commitment of the Y generations. In this respect, we have tried to define the motivation expectations and the organizational commitment by making literature studies and surveys on employees in Istanbul. The relationship between the motivation expectations and organizational commitments has been surveyed besides researching if there is a difference between the motivation expectations and organizational commitments of Y generations according to the demographic features such as age, sex, marital status, education and seniority. Furthermore, it has been aimed if there is a difference between X generation and Y generation in terms of the motivation expectations and organizational commitments. It is believed that this study would enlighten the companies how to understand, to know and to increase the motivations and organizational commitments of the Y generations.