Sinop ili Ayancık ilçesi ağzı
The city of Sinop the dialect of Ayancık town
  1. Tez No: 470281
  2. Yazar: ESRA MERVE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Ağız, Sinop-Ayancık, Turkish Language, Dialect, Sinop-Ayancık
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Ağız çalışmaları, bir dilin zenginliğini göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Günümüzde yapılan ağız çalışmaları; ses, şekil,ve söz dizimi bağlamında değerlendirildiğinde, yapılan çalışmalar, Türk dilinin zengin bir hazineye sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada; yöre ile ilgili alan ve literatür taraması yapılmış ve alan araştırması yapılarak kaynak kişilerden ses kayıtları alınmıştır. Alınan ses kayıtları ağız araştırmasında kullanılan transkripsiyon işaretlerine uygun olarak yazıya geçirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, Ayancık ilçesi ağzının genel özellikleri belirlenmiş, araştırmada dokümandan elde edilen bilgiler doğrudan ve dolaylı yoldan çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu araştırma; Ayancık İlçesi ağzının ses, şekil özellikleri ve söz varlığı açısından incelenerek literatüre yeni bir çalışma kazandırılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Dialects work is important, because it shows the richness of a language. Today's dialect studies; when evaluated in terms of sound, form and syntax; The studies show that the Turkish language has a rich treasure. In this study; area and literature search related to the region have been made and sound records will be taken from the source persons by conducting field research. Acoustic recordings will be transcribed in accordance with the transcription marks used in the dialect researchs.In the direction of the obtained data, the general characteristics of the Ayancık dialect will be determined and the information obtained from the document in the investigation will be included in the direct and indirect work. This research; The Ayancık District is important in terms of getting a new study in the literature by examining its dialect in terms of voice, form features and vocabulary.