Duygusal emeğin algılanan iş performansı üzerindeki etkisinde örgütsel adaletin şartlı değişken rolü
The moderating role of organizational justice emotional labor and perceived job performance
- Tez No: 470325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Performansı, Örgütsel Adalet, Emotional Labor, Job Performance, Organizational Justice
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı duygusal emeğin iş performansına olan etkisinde örgütsel adaletin şartlı değişken rolünün olup olmadığını araştırmaktadır. Bu amaçla hizmet sektöründe çalışan 151 kişiye anket uygulanmıştır. Duygusal emeğin ölçümünde Brotherdige ve Lee (1998) tarafından geliştirilen ve Grandey (1999), tarafından kullanılan duygusal emek ölçeği kullanılmış, (Ünler, 2007)' in doktora tezindeki ifadelerden faydalanılmıştır. Örgütsel adaletin ölçümünde Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmış uzman görüşüne başvurularak ifadeler oluşturulmuş iş performansı ölçeği için ise Kirkman ve Rosen (1999) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırmada analiz sonuçlarına göre duygusal emek ve iş performansı arasında ilişkiye rastlanırken, bu iki değişken arasında örgütsel adaletin şartlı değişken rolünün olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Duygusal emek ve örgütsel adalet arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmazken, duygusal emek ile örgütsel adaletin alt boyutlarından etkileşimsel adalet ve dağıtımsal adalet arasında ilişki bulunamamış ancak örgütsel adaletin bir diğer alt boyutu olan işlemsel adalet ile aralarında ilişki bulunmuştur. Ayrıca duygsal emek ve örgütsel adeletin alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında yalnızca duygusal emeğin alt boyutlarından derinden davranış ile örgütsel adaletin alt boyutlardan olan etkileşimsel adalet ve işlemsel adalet arasına ilişki olduğu bulunmuştur. İlgili değişkenlerin daha önce kullanılmamış olmaması çalışmanın mevcut çalışmalardan farkını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explore the moderating role of organizational justice emotional labor and perceived job performance. Based on this, a survey is conducted on 151 employees who work in service sector in Turkey. Emotional labor is measured using the scale of Brotherdige and Lee (1998) and adapting the item scales in Ünler's (2007) doctorate thesis. Measurement scale items for organizational justice are written based on the measurement scale developed by Niehoff ve Moorman (1993) and opinions of authorities in the field. Finally, job performance measurement is based on the scale of Kirkman and Rosen (1999). According to the results of this study, emotional labor has an effect on job performance, but organizational justice plays no role as a conditional variable in the relationship of these two variables. No relationship is found between emotional labor and organizational justice. Also, emotional labor is found to be in relation with neither distributive justice nor interactional justice whereas there is empirical evidence that there is a relationship between emotional labor and procedural justice, which is another sub dimension of organizational justice. On the other hand, only deep acting sub dimension of emotional labor is found to be in relation with interactional justice and procedural justice sub-dimensions of organizational justice. This study contributes to the literature since it uses a differentiated data sample and a differentiated combination of variables that was not formerly examined.