Bağlanma örüntüleri ve obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide duygu düzenleme şekillerinin aracı rolünün araştırılması
The research on the intermediary role of forms of emotion regulation between the relation of attachment patterns and obsessive-compulsive symptoms.
- Tez No: 470350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: OKB, bağlanma, duygu düzenleme, OCD, attachment, emotion regulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırmada, 18-30 yaş obsesif kompulsif belirtileri gösteren bireylerin, demografik değişkenlerle bağlanma örüntüleri ile ilişkilerini değerlendirerek duygu düzenleme şekillerinin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 300 katılımcı çalışmaya katılım göstermiştir. İlk aşamada kartopu yöntemiyle katılımcılara onan formu, demografik bilgi formu ve Maudsley Obsesif ve Kompülsif Belirti Ölçeği (Hodgson ve Rachman, 1977) verilmiştir. Seçkisiz yöntemle seçilen OKB yatkınlığı olan katılımcılardan gönüllü olan 44 kadın 22 erkek olmak üzere 68 kişi katılım göstermiştir, ikinci aşamada Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (Fraley ve Shaver, 2000) ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (Garnefski, Kraaij ve Spinhoven, 2001) verilmiştir. Ölçek sonuçları uygun istatistikî yöntemlerle analiz edilerek, bağlantı örüntüleriyle OKB belirtileri arasındaki olası ilişkide duygu düzenleme yöntemlerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS/WINDOWS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Pearson korelasyon tekniği ile değişkenler arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bulunan ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolünü incelemek için Baron ve Kenny'nin regresyon temelli aracı (Mediation) analizi yapılmıştır. Kullanılan teknikler ayrıca cinsiyet farklılığına göre yeniden uygulanarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda obsesif kompulsif belirtiler ile bağlanma örüntüleri arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore the mediator role of attachment style on the relationship between demographic characteristics (i.e., gender) and the use of emotion regulation strategies in a subclinical group of obsessive-compulsive participants. For this aim, 300 individuals participated in the first part of the study. They were employed by using snowball sampling and all were volunteers. In the first part participants were given informed consent, demographics, and Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (Hodgson ve Rachman, 1977). In the second part of the study, participants (n = 68, 44 female, 22 male), who were characterized as having obsessive-compulsive symptoms based on the Maudsley's Obsessive-Compulsive Inventory, were given Experiences in Close Relationships Inventory (Fraley ve Shaver, 2000) and Cognitive Emotion Regulation Scale (Garnefski, Kraaij ve Spinhoven, 2001). The results were analyzed using appropriate statistical analyses and the mediator role of emotion regulation strategies on the relationship between attachment style and obsessive-compulsive symptoms were assessed. Statistical analysis were done using SPSS/Windows. The relationships were assessed using Pearson correlation. The mediator role of emotion regulation was assesses using Regression Analysis by Baron and Kenny. Also the effect of gender was investigated in the analysis. The results of the study revealed a number of statistically significant relationships between attachment style, obsessive-compulsive symptoms, and emotion regulation strategies. The results were discussed in accordance with the previous literature.