Reassessing efficiency in human development among ECOWAS countries
ECOWAS ülkeleri arasında insani gelişimde verimliliğin yeniden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 470402
  2. Yazar: ARİSSOU BAWA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Gelişme, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Human Development, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bölgesel ekonomik entegrasyon, ticaretin serbestleştirilmesinin ötesine geçen bir entegrasyon biçimidir. Böyle bir entegrasyon oluşumu, bölgesel altyapı yatırımları ve ekonomik düzenlemeler, ve standartlarda uyum, makroekonomi politikalar, doğal kaynakların dağıtımı ve yönetimi vede emek dolaşımında yoğun bir işbirliğini kapsar. İnsani Gelişme Endeksi (İGE) yaşam beklentisi, eğitim seviyesi ve kişi başı gelir gibi unsuları içeren dört aşamalı bir endeks olup; ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlemede kullanılır. Bir ülkenin yaşam beklentisi uzadıkça, eğitim süreci arttıkça ve kişi başı geliri yükseldikçe, o ülkeni İGE değeri yükselir. Bu nedenle İGE, yaşam ömrü uzunluğu, eğitim ve hayat standartları gibi unsurları içerdiği için iktisadi kalkınma düzeylerini belirlemede önemli bir ölçüttür. Bu tezin konusu, Batı Afrika Devletler Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) İnsani Gelişme (İG) seviyesini, Veri Zarflama Analizi (VZA) ile ortaya koymaktır. ECOWAS ülklerindeki İG düzeyini belirleyen faktörlerin bilinmesi bu ülkelerin iktisadi planlamalarını daha etkin kılacaktır.“Çıktı-odaklı”VZA yöntemi ile ECOWAS bölgesindeki 15 ülkenin en etkin iktisadi planlama yapabilmesi için, bu ülkelerin odaklanması gereken insani gelişim gelişim ölçütlerinin seviyesi ortaya konmaktadır. Bu tez sonuçları ile bölgedeki ülkelerin insani gelişmişlik düzeyleri kantitatif olarak sıralanmışlardır. VZA'ya dayalı kantitatif sonuçlar HDI değerleri ile uyumlu gözükmektedirler. Hem İGE hem de VZA ölçümlerine göre, en gelişmiş üç ülkenin Capo Verde, Gana ve Nijerya; en az gelişmiş üç ülkenin ise Nijer, Gine ve Burkina Faso olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regional economic integration is much beyond the trade liberalization aspect. It also incorporates investments in regional infrastructure, harmonization of regulations and standards, common approaches to macroeconomic policy, management of shared natural resources, and greater labor mobility. The Human Development Index (HDI) is a composite measurement of life expectancy, education, and income per capita indicators, which is used to rank countries into four tiers of human development. A country has got higher HDI score, when the life expectancy at birth is longer, the education period is longer, and the income per capita is higher. Therefore the HDI discusses the measurement of human development based on the three main dimensions such as longevity, education, and standard of living. In this paper, data envelopment analysis (DEA) is used to evaluate the human development (HD) for the Economic Community of West African States (ECOWAS). The aim is to provide complementary information for efficiency measure of HD in ECOWAS countries. ECOWAS region is chosen because of having joint development programs among its member countries. Output-oriented DEA methodology is applied to 15 ECOWAS countries to observe the best practice countries in the regional integration, and provide advices to inefficient ones on the basis of our results. The study will find which country is doing better and what others need to improve to reach an adequate efficiency. The results of the calculations based on DEA fit the HDI values. Both HDI and DEA results yield the same three topmost developed (Capo Verde, Ghana, and Nigeria) and the three lowermost underdeveloped countries (Niger, Guinea, and Burkina Faso).