Dîvânu Lugâti't-Türk'teki coğrafȋ terimlerin tarihî ve çağdaş Türk lehçeleriyle fonetik ve semantik açıdan karşılaştırması
The phoneti̇c and semanti̇c compari̇son of geographi̇cal terms i̇n Dîvânu Lugâti̇'t-Turk from the poi̇nt of hi̇stori̇cal and contemporary of Turki̇sh di̇alects
  1. Tez No: 470498
  2. Yazar: NADIRA TURDUBAI KYZY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: DLT, yeradbilim, yeradı, coğrafȋ terim, DLT, toponym, toponymy, geographic terms
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
“Dȋvȃnu Lugȃti't-Türk'teki Coğrafȋ Terimlerin Tarihî ve Çağdaş Türk Lehçeleriyle Fonetik ve Semantik Açıdan Karşılaştırması”bir yeradbilimi çalışmasıdır. Tezin giriş bölümü coğrafȋ terimler ile ilgili bilgileri içermektedir. Tezin birinci bölümünde DLT'de geçen coğrafȋ terimler tespit edilerek yeradbilimin alt kollarına göre agroonimik (bağadcıl), anemonimik (rüzgâradcıl), dromonimik (yoladcıl), hidronimik (suadcıl), oronimik (dağadcıl), oykonimik (orunadcıl) ana başlıkları altında incelenmiştir. Tezin ikinci ve üçüncü bölümlerinde söz konusu leksik birimler ses ve anlam açıdan incelenmiş, Eski Türkçeden günümüz Türk lehçelerine kadarki yaşanan ses ve anlam değişiklikleri ortaya konmuştur. Tezin son bölümünde DLT'de geçen coğrafȋ terimlerin tarihȋ ve çağdaş Türk lehçelerindeki (Türkiye Türkçesi, Kırgızca, Özbekçe ve Tıvaca'daki) karşılıkları anlam ve kaynaklarıyla beraber sunulmuştur. Tezin sonuç kısmında elde edilen bilgi ve bulgulardan yola çıkarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis of“The Phonetic and Semantic Comparison of Geographical Terms in Dīvānu Lugāti't-Turk from the point of Historical and Contemporary of Turkish Dialects”is a toponymy study. The intoduction to the thesis contains information about geographic terms. In the first chapter of this thesis geographic terms in DLT were classified according to sub-types of toponymy as Agronim, Anemonim, Dromonim, Horonim, Oronim and Oykonim. In the second and third chapter of this thesis the subjects were examined in terms of sound and meaning and the changes in the voice and meaning of the Old Turkic lived until today's Turkish dialects. In the last chapter of this thesis the equivalents of geographical terms in DLT were given with meaning and bibliography in Old and Contemporary Turkish dialects (Turkey Turkish, Kyrgyz Language, Uzbek Language and Tyva Language). In conclusion general assessment was made in the light of the obtained information and findings.