Mecmû'a-i İlâhiyât [İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk kitaplığı Osman Ergin yazmaları OE-YZ_0119](İnceleme-metin)
Mecmû'a-i̇ İlâhi̇yât[Osman Ergi̇n manuscripts in İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk collection, the manuscript numbered OE-YZ_0119] (Revi̇ewed text)
  1. Tez No: 470513
  2. Yazar: YAVUZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KEMAL TAVUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir mecmû'aları, Oe-Yz_0119 numaralı şiir mecmû'ası, MESTAP, Poem Magazines, Poem Magazine Numbered Oe-Yz_0119, MESTAP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Arapça derlenme, toplanma, bir araya gelme manasına gelen“جمع”kökünden türetilmiş bir kelime olan mecmû'a,“toplanmış, düzenlenmiş, bir araya getirilmiş şeyler”manasına gelir. Edebî ıstılahta ise,“ farklı kişilere ait metin/ metin parçalarının bir araya getirilmesiyle oluşan eserlerin bütünü”demektir. Mecmû'alar derlendikleri dönemin şiir zevkini, edebiyat anlayışını yansıtmanın yanı sıra, tarihi, biyografik birçok bilginin de kapılarını aralamaktadır. Mecmû'alar birkaç grupta tasnif edilebilir.“Mecmû'aların Sistematik Tasnîfi Projesi”(MESTAP)dahilinde hazırlamış olduğumuz çalışmamız, bu tasniflerden, M. Fatih Köksal'ın tasnifine göre“ herhangi bir nazım şekli/türü birliği gözetilmeksizin derlenen şiir mecmû'aları ve Günay Kut'un ”seçme şiir mecmû'aları“ grubuna girmektedir. Bu çalışmamızda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Osman Ergin Yazmaları koleksiyonunda, Oe-Yz_0119 numaralı şiir mecmû'asının ”Mecmû'aların Sistematik Tasnîfi Projesi" (MESTAP)'ne göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Giriş bölümünde genel olarak mecmû'a kavramından söz edildikten sonra, birinci bölümde çalışma konumuz olan Oe-Yz_0119 numaralı şiir mecmû'asının değerlendirilmesi yapılmış, akabinde metnin transkripsiyon sistemi ile günümüz harflerine aktarılmıştır. Son alarak çalışmamızla ilgili ekler, metnin tıpkıbasımı ve kaynakça bölümü de çalışmamıza eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The magazine (mecmû'a), which was originally derived from an Arabic stem (“جمع”), means collecting or gathering different things. In the field of literature, the magazine means a cumulation of the works belonging to different writers. There are magazines in the libraries that are solely focusing on a certain type or gathering several types together. The magazines reflect the sense of poetry and literature of their era, as well as they also include many historical and biographical information. The magazines can be classified under different groups. This study is based on the“Project for Systematic Classification of the Magazines”(MESTAP). This magazine eloborated in this study can be classified under the poem magazines collected without considering any unity among verse types according to the classification made by M. Fatih Köksal. On the other hand, according to the Günay Kut's classification, they are listed as the selected poem magazines. This study examines a poem magazine numbered Oe-Yz_0119 existing in the Osman Ergin Manuscrıpts in İstanbul Metropolitan Municipality Ataturk Collection according to the MESTAP Project. The introduction part provides informartion about the concept of the magazine. The first part presents an evaluation of the reviewed numbered Oe-Yz_0119 text together with its transcription to the currently used Latin letters. Lastly, the study includes relevant annexes, the original text and references.