Hopa'da sosyal ve dini hayat
Social and religious life in Hopa
- Tez No: 470512
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hayat, Hopa, Lazlar, Hemşinliler, Dini Tecrübe, Social Life, Hopa, Laz people, Hemshins, Religious Experience
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
“Hopa'da Sosyal ve Dini Hayat”adlı bu çalışmada, Hopa'da yaşayan Lazlar ve Hemşinlilerin sosyo-kültürel ve dini hayatı dini tecrübenin teorik, pratik ve sosyolojik anlatımları çerçevesinde incelenmiştir. Toplumların düşünüş ve davranışlarını etkileyen din, toplumsal alanda çeşitli şekillerde tezahür etmektedir. Din-toplum ilişkilerini açıklamak amacıyla bu çalışma için oluşturulan anket formunda, insanların İslam dininin iman esaslarına ne oranda inandıkları, çeşitli ibadetleri hangi sıklıkta yaptıkları ve sosyal hayatlarına dinin hangi düzeyde tesir ettiği ile ilgili sorulara yer verilmiştir. Bu çalışma giriş kısmından sonra iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında; araştırmanın konusu ve problemi, amacı ve önemi, hipotez ve varsayımları, kapsam ve sınırları ile yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde; din kavramının çeşitli tanımları tartışılmış, din-toplum ilişkilerine değinilmiş, dinin sosyal kurumlarla olan etkileşimi üzerinde durulmuş, dini tecrübenin ifade şekilleri açıklanmış ve çalışmanın kuramsal yapısını oluşturan yapısal işlevselci teori hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; araştırma yapılan ilçe hakkında genel bilgilere ve anket formundan gelen dinin inanç, ibadet ve sosyal boyutu ile ilgili bulgulara yer verilmiştir. Sonuç kısmında; Lazlar ve Hemşinlilerin dini tecrübenin ifade şekillerine katılım düzeyleri değerlendirilmiş ve hipotezler sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work,“Social and Religious Life in Hopa”, the socio-cultural and religious life of the Laz and Hemshin people living in Hopa were examined within the theoretical, practical and sociological descriptions of religious experience. Religion, which affects the way of thinking and behavior of societies, manifests itself in various forms in the social area. In order to explain the religion-society relations, the questionnaire formulated for this study included questions about how people believe Islam's religion in terms of faith, how often they perform various worship, and to what extent religion affects. This study consists of two parts after the introduction part. At the entrance of the work; the topic of the research and the problem, it's purpose and importance, it's hypotheses and assumptions, and scope and boundaries are included. In the firs chapter, various definitions of the concept of religion are discussed, religion-society relations are discussed, focused on the coaction with religion and social institutions, expression forms of religious experience are explained and given general information on structural functionalist theory that constitutes the theoretical structure of this work. In the second chapter; general information about the district where the research was conducted and findings related to belief, worship and social dimension of the religion from the questionnaire was given. In the conclusion section; the level of involvement of the Laz and Hemshin people in their expression of religious experience was assessed and the hypotheses tested.