Nilüfer Çayı'ndaki (Bursa) endemik balık türü Barbus niluferensis'in (Teleostei:Cyprinidae) helmint faunası üzerine araştırmalar
IInvestigations on helminth fauna of endemic fish, Barbus niluferensis'in (Teleostei:Cyprinidae) in Nilüfer Stream (Bursa)
  1. Tez No: 470726
  2. Yazar: NURTEN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Nilüfer Çayı, endemik balık, Barbus niluferensis, helmint, parazit, Nilüfer Stream, endemic fish, helminths, parasites, new host
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye için endemik balık türlerinden Barbus niluferensis'in helmint parazitlerini mevsimsel olarak belirlemektir. Bu çalışmada; konak balık türüne ait toplam 58 balık bireyinin Ekim 2015 - Haziran 2016 tarihleri arasında helmint parazitleri çalışılmıştır. Konak balıkta toplam 4 helmint parazit türü tanımlanmıştır: Monogenea' dan Dactylogyrus carpathicus ( % 58,6), D. petenyi ( % 25,8), D. lenkorani (% 24,1) konak balığın solungaçlarında, Digenea' dan ise bir tür Allocreadium isoporum (% 39,6) ise bağırsaklarda bulunmuştur. D.carpathicus D.lenkorani ve A. isoporum türleri ilkbaharda yoğun olarak kaydedilirken, D. petenyi'nin yoğun olarak kaydedildiği mevsim ise kıştır. Bu çalışma; Türkiye için endemik B. niluferensis'in türünün helmint parazitleri üzerine yapılan ilk çalışmadır. Konak balık için helmint parazitlerin her biri yeni konak kaydıdır. Bu parazitler arasında; D. petenyi Türkiye helmint faunası için yeni kayıtlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the helminth parasites of Turkish endemic fish species, Barbus niluferensis as seasonal. In this study; a total of 58 individuals of fish were examined for helminth parasites between October 2015 - June 2016. A total of 4 species of helminth parasites were identified for the host fishes: Dactylogyrus carpathicus ( % 58,6), , D. petenyi ( % 25,8), D. lenkorani (% 24,1) (Monogenea) in the gills of host fishes, Allocreadium isoporum (% 39,6) (Digenea) in the intestine of host fishes. Dactylogyrus carpathicus (% 58,6) was found as the dominant parasite species in host fish species. While D.carpathicus D.lenkorani ve A. isoporum were recorded intensively in spring, the seasons that D. petenyi was recorded intensively was winter The this study is the first one on the helminth parasites of Turkish endemic; Barbus niluferensis. In addition, host fish represent a new host record for each of the collected parasite species. Among these parasites D.petenyi are new records for helminth fauna of Turkey.