Batı Akdeniz bölgesindeki bazı süt sığırcılığı işletmelerinde sağımcı hatalarının araştırılması
Investigation of milker faults at some dairy herds enterprisein Western Mediterranean region
- Tez No: 470805
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sağımcı, sağımcı hataları, süt sığırı, Milker, milker faults, dairy cattle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesindeki bazı süt sığırcılığı işletmelerinde sağımcı hatalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Batı Akdeniz Bölgesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne kayıtlı sağım sistemine sahip işletmeler arasından Neyman yöntemine göre 24 işletme belirlenmiştir. Öncelikle konu ile ilgili yapılmış araştırmalar ile birlikte Türk Gıda Kodeksi ‐ Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılarak bu işletmelerde yüz yüze görüşmelerle veri toplama çalışması gerçekleştirilmiştir. İncelenen işletmeler sağmal hayvan sayısı dikkate alınarak 3 gruba ayrılmış ve çalışma sonucunda yapılan değerlendirmelerle işletmelerdeki sağımcıların sağım rutini uygulamaları ve yukarıda adı geçen tebliğe uygun olarak sağımı gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; ziyaret edilen işletmelerdeki sağımcıların sağım aşamasında hijyen ve meme sağlığı açısından yapılması gerekli rutin işleri yapmadıkları ya da hatalı yaptıkları ve Türk Gıda Kodeksi ‐ Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği şartlarını gerçekleştirmedikleri sağımcı hataları olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, try to make a firm of milker false at some dairy farming in Western Mediterranean. In accordance with this purpose; In Western Mediterranean, there is 24 business designated which are booked in Provincial Directorate of Agriculture and Breeding Cattle Breeding Association. At first the investigation coupled with subject is examined and before time the other questionnaire form take in consideration, Turkish Food Codex – Raw Milk and Heat‐Treated Milk Communique's was used for these yields and questionnaire form was actualized by one on one interview negotions. The plants which inspected was trichotomized take account of number of milker and the study result of appreciations, milker in plan optimizes milking routine practice and Turkish Food Codex – Raw Milk and Heat‐Treated Milk Communique's actualise or not at milk yield plant. The study result; milker at plants which is visit are insufficient on milking and Turkish Food Codex – Raw Milk and Heat‐Treated Milk Communique's is detected in direction of hygiene regulations condition fall through in milk yield.