Türkiye'de 1980'lerden günümüze değin afiş tasarımlarında kadın imajının kullanımı
The use of women's image in poster designs 1980s in Turkey
- Tez No: 470943
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş, tasarım, kadın, figür, imaj, imge, cinsellik, obje, nesne, reklam, Banner, design, female, figure, image, sexuality, posters, object, advertising
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Afişler, bir fikri hızlı ve dolaysız yoldan anlatan, görsel özelliğe sahip bir iletişim aracı olarak hayatımızda yer almaktadır. Afiş tasarımları bulundukları ülkenin ticari, kültürel ve politik özelliklerini yansıtarak insanlar üzerinde psikolojik ve sosyo-kültürel etkiler yaratmaktadır. Reklam afişleri, kültürel veya sosyal afişler reklamı yapılan ürün ya da markanın diğerlerinden farklı olduğunu göstererek onu satın almaya teşvik etmektedir. Kadın figürlerinin kullanılmaya başlandığı ilk çağlarda kadınlar doğurganlık sembolü olarak resmedilirken, modern zamana gelindiğinde kadın görüntüsü yeniden yorumlanmaya çalışılmış ve ideal kadın imgesi oluşturulmaya başlanmıştır. Modern çağ ile birlikte cinsellik, doğrudan ya da dolaylı olarak öne çıkmaya başlamıştır. Kadın artık dini ya da akademik nitelikleri ile değil cinsel bir nesne, arzu nesnesi olarak kullanılmaya başlanmış ve kadın görselinde nesneleştirme hiç olmadığı kadar çok abartı göstererek kadın imgesinde mükemmel görünme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Reklamcılığın gelişmesi ile kadın imgesi ticaretin bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde, bedene indirgenmiş olarak yansıtılan kadın imgeleri ile bir yandan tüketim körüklenirken, diğer yandan da kadın üzerinde değersizleşme etkileri ile arzu mekanizmasına dönüştürülerek üzerinde yatırım yapılan ticari bir nesneye dönüştürülmüştür. Kadınlar bir yandan tüketime yönlendirilirken diğer taraftan da tüketilmeye başlanmıştır. Reklamlar, dış görünüşünü değiştirerek özendirilecek duruma gelen insanları bizlere göstererek bu değişikliğe inanmamızı amaçlamıştır. Bununla birlikte reklamlarda kadın bedeni genellikle cinsel bir nesne olarak sunularak başkalarını etkilemek ve ikna etmek amaçlanmıştır. Genellikle erkekleri bir ürüne çekmek için ürünün reklamında kadın imajı kullanılmaktadır. Kadının tanıtımlarda kullanımı ile en sıradan ürün ya da haber bile etkili bir hale gelmektedir. Bu sebeple kitle iletişim araçlarında kadının kullanımı giderek artmaktadır. Günümüzde artık reklam, gazete, dergi ve televizyonda güzel bir kadınla karşılaşmak son derece doğal bir hal almıştır. Bunun yanında reklamlarda ev kadını ve çalışan kadın imajlarının yansıtılmasında düşüş olduğu gözlenmiştir. Kadın zaman içerisinde değişen dünya değerleri ile birlikte cinsel bir obje olarak tüketilmeye başlanmıştır. Yapılan pek çok araştırmaya göre cinselliğin marka olmaya katkısı bulunduğu ve kadın objelerin kullanıldığı reklamların tüketiciler üzerinde daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Banners, The idea of explaining in a fast and a direct path, an owner of a visual feature communication is taking a place in our lives. Poster design found that for the commercial of their country, Reflecting the cultural and political features on people is creating a psychological and a socio-cultural influences. Advertisement posters, it is inciting to purchase cultural or social posters showing the difference from the rest of the advertised product or the brand. In the first era of introduction of female figures portrayed women as a symbol of fertility, When the bride modern times have attempted to reinterpret the image of the woman and started to create the image of the ideal woman. In the modern era with sexuality, directly or indirectly, he began to stand out. The religious or academic qualifications of women are not longer important enough. They began to be used as sexual objects. The objectification of womens' visualization lead to be overcharged what revealed on the other hand look perfect in the female image. Engage with the development of the female image has become part of the trade. Today, The body is transformed into a reduced image of women While side consumption is fueling, on the other hand it has been converted into a commercial object invested with devaluation on the mechanism of conversion to the desired effects on women. Women began to be consumed while consumption referring to the other side. Ads, encouraged situation by changing the external appearance of people who come to our purpose, we have to believe in showing these changes. However, the female body in advertisements aimed generally presented as a sexual object to influence and persuade others. Usually women images are used in advertising to attract men for products. By using presentaions of women they even create an effective appeal for most oridinary products or news. Because of this, women in the media is increasing. Nowadays, advertising newspapers, magazines and television encounter with a beautiful woman became extremely natural. Besides the ads housewife was observed that the decline in the projected image of women and workers. Women ranging in value when combined with world began to be consumed as a sexual object. According to research carried out many of sexuality is to contribute to the brand and the ads that use the woman reached the conclusion that the object is to be more effective on consumers.