Hayat veren tanrıçanın ölüm tanrıçasına dönüşümü: Hekate
The transformation of the life - giving goddess to goddess of death: Hekate
- Tez No: 471136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ SEVMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hekate, Ana Tanrıça, Cadı, Şamanizm, Büyü, Din, Kadın, Feminizm, Hekate, Mother Goddess, Witch, Shamanism, Magic, Religion, Female, Feminism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ana Tanrıça tapınımına ilişkin bilgiler kadın bakış açısının yer almadığı bilim dünyasında erkeklerin egemen düşüncesiyle şekillendirildiğinden biz kadınları binlerce yıl öncesinin asıl gerçeğini yeniden keşfetmeye ve geçmişin tarihini yeniden yazmaya yönlendirmiştir. Ana Tanrıça Hekate konusunda şimdiye kadar birçok araştırma yapılmıştır. Ancak, eskiçağ kültür çevresi içinde tarih, arkeoloji, epigrafi, din ve mitoloji açılarından bir bütün olarak yapılan çalışmalar kanımızca yetersizdir. Bu araştırmada; binlerce yıl boyunca susturulan ve yok sayılan kadınların tarihine yeni bir ses vererek, gizlenen tarih içinde kadınların yeniden kendilerini bulmaları ve keşfetmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Bunun yanında Paleolitik Dönem'den tanıdığımız“Hayat Veren Ana Tanrıça”nın binlerce yıl süren serüveninde“Hayat Alan Cadı Tanrıça Hekate”'ye nasıl dönüştürüldüğü, çeşitli bilimsel kaynakların yardımıyla mevcut arkeolojik veriler ortaya konarak bir değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca, Anadolu'nun Karya bölgesinin dinsel ve coğrafi yapısına bağlı olarak ortaya çıkan ve burada tapım gören Hekate'nin Anadolu'dan Yunanistan'a olan yolculuğu, Hesiodos ile Hekate'nin bağlantısı, kişiliği ve özellikleri, ritüelleri, diğer ana tanrıçalar ile ilişkileri, benzerlikleri ve farklılıkları ile günümüze kadar olan uzantıları saptanmaya gayret gösterilmiştir. Hekate simgeselinde kadının, cinsel isteklilikten, sihre/büyüye, berekete, var olmaya dair, toplumlar tarafından önce tanrıçalaştırılması, sonra da lanetlenmesi incelenmiştir. Tek tanrılı dinlerin ortaya çıkışıyla beraber Ana Tanrıça Hekate'ye ne olduğu sorusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
When information about the Mother Goddess worship was shaped by the dominant minds of men in the scientific world where the female point of view does not take place, it led us to rediscover the true truth of women thousands of years ago and to rewrite the history of the past. Many studies have been done on Mother Goddess Hekate until now. However, we think that the studies made as a whole in terms of history, archeology, epigraphy, religion and mythology are insufficient in ancient culture world. In this study; it was aimed to help giving a new voice to the history of women who were silenced and ignored for thousands of years finding and re-discover themselves in the hidden history. In addition, an evaluation was made by presenting the archaeological data with the help of various scientific resources, how the“Life Giving Mother Goddess”we have known from the Palaeolithic period was transformed into“Witch Goddess of Death Hekate”in the adventure of thousands of years. Moreover, extensions that are up to modern-day, Hekate who emerged from the religious and geographical structure of Anatolia's Karia region and was worshiped here, her journey from Anatolia to Greece, Hecate's connection to Hesiod, her personality and characteristics, rituals, relations with other mother goddesses, similarities and differences were tried to be identified.In the symbol of Hekate, deification and then cursing of women by societies was investigating in terms of their sexual desire, magic/spell, plentifulness, existence. With the emergence of monotheistic religions, an answer was sought for the question of what happened to Mother Goddess Hekate.