Medya haberlerinin güven algısı üzerinde etkili olan faktörler: Konya örneği
Effective factors the on reliability perceptions of media news: Konya example
- Tez No: 471135
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, Haber, Haber üretim süreci, Güvenilirlik, Objektiflik, Media, News, News produciton process, Reliability, Objectivty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Dünyada ve Türkiye'de özellikle son yıllarda gerçekleşen siyasal ve toplumsal olaylar, toplumun önemli bir kesiminin medya haberlerine olan güvenini zedelemiş ve medyanın halk tarafından sorgulanmasını arttırmıştır. Bu nedenle halkın belli bir kısmı, haber elde etmek için geleneksel medya yerine alternatif medyaya yönelmeye başlamışlardır. Ancak yeni medya ve alternatif medya, güvenilirlik tartışmalarını bitirmemiş, aksine tartışma alanını genişletmiştir. Yeni medyayla beraber haber elde etmek için alternatifler çoğalmış ancak güvenilirlikle ilgili sorunlar bitmemiştir. Bu çerçevede, iletişim araştırmalarının başlıca araştırma konuları arasında yer alan güvenilirlik araştırmaları kapsamında, halkın medya haberlerine olan güven algısını belirleyen faktörleri belirlemek, halkın medyaya ve habere olan güven algısının oluşmasında hangi faktörlerin etkili olduğunu tespit etmek, halkın medyaya olan güven düzeyini ortaya koymak ve de halkın hangi haber türlerine daha çok güvendiğini anlayabilmek bu çalışmanın temel sorunsallarıdır. Söz konusu düşünceyle gerçekleştirilen bu çalışmada, toplumun medya haberlerinin güvenilirliği konusundaki düşünceleri, saha araştırmasıyla ortaya konmak amaçlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, Konya'nın merkez ilçelerinde yaşayan 600 kişiyle yüz yüze görüşmeye dayalı anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların medyaya, birçok kurumdan daha az güvendiği, hatta medyanın siyasi partilerden sonra en az güvenilen kurum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada katılımcılar haber için en çok internet ve televizyonu, en az ise dergi ve radyoyu kullanmaktadır. Ancak çalışmaya katılanlar güven bakımından en çok televizyon ve gazeteye güvenirken, en az sosyal medya, dergi ve internette yayınlanan haberlere güvenmektedirler. Sonuç olarak araştırmaya katılanların haber için medya kullanım düzeyleriyle, haber için en çok güvenilen medya arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political and social events, especially in recent years in the world and in Turkey, have damaged the confidence in media news of an important segment of the society and have increased the public questioning of the media. For this reason, some of the people have started to use alternative media tools instead of traditional ones to get news. However, new media and alternative media tools have not finished the debate on reliability, but rather broadened the scope of the discussion. With new media tools, many alternatives have been added to get news, yet reliability issues are not over. In this context, in the scope of the reliability researches which are among the main research subjects of communication researches, the main problems of this work are to state the factors that determine the perception of trust of the people in the media news, to specify what factors are influential in the formation of the public's sense of confidence in the media, to reveal the level of public reliance in media tools and to be able to understand which types of news are more confidental for the public. The aim of this study, which is held with the views mentioned above, is to reveal the opinions of the society about the reliability of the media news through field research. The data obtained in the survey were collected by face-to-face interviewing technique with 600 people living in the central districts of Konya. As a result of the study, it was concluded that media is less trustworthy than many institutions for the participants, and media is even the least trusted institution after political parties. Participants in the study mostly use internet and television for news, and use magazines and radio merest. However, while the participants are most trusting in television and newspapers in confidence, they are at least reliant on social media, magazines and news on the internet. As a result, for the participants in the study, there are significant differences between the media use levels for the news and the media tools which are most trusted for the news.