Mevlânâ Müzesi Kütüphanesindeki 2456 numaralı Şiir Mecmuası (İnceleme-metin)
The Poem Mecmua at The number of 2456 in Mevlânâ Museum Library (Analysis-text)
  1. Tez No: 471185
  2. Yazar: DİLBER ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: gazel, şiir mecmuası, nazire mecmuası, gazal, poem mecmua, poetry journal, nazire mecmua, nazire journal
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 588
Özet
Çalışmamız, Mevlânâ Müzesi Kütüphanesindeki 2456 numaralı şiir mecmuasının tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Eserin mürettibi belli değildir. Çoğunluğu 16. yüzyıl şairlerine ait gazeller tertip edilerek hazırlanan mecmuada 14 ve 15. yüzyıl şairlerine ait şiirler de bulunmaktadır. Mecmuada iki farklı sayfa numarası mevcuttur. Eski numaralamaya göre 215, yeni numaralamaya göre ise 159 sayfa numarası kayıtlıdır. Ancak her iki numaralamada da hatalar olması sebebiyle elimizdeki yazma 162 varaktan oluşmaktadır. Eksiklerin yanında ciltlenme sırasında varak sıralarında karışıklık oluşmuştur. Bu karışıklık, şiirler takip edilerek düzeltilmeye çalışılmıştır. Mecmuada asıl yazma alanına ve derkenar olarak kayıtlı toplam 778 gazel bulunmaktadır. Daha sonradan sayfadaki boşluklara farklı bir hatla ve kalemle üç müfred, bir tahmis ve bir gazel eklenmiştir. 173 şair adı tespit edilen mecmuada 7 gazelin ve 2 müfredin şairi bilinmemektedir. Transkripsiyonlu metni hazırlanan mecmuadaki şiirler yayımlanmış divanlarda ve muhtelif kaynaklarda tespit edilen nüshalarıyla mukayese edilerek mevcut farklılıklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of presentation of poetry journal with no. 2456 at Mevlana Museum Library and the text with transcription. It's compositor is unknown. It includes poems that belong to poets from generally 16th century as well as poets from 14th and 15th century. It has two different numbering in the pages. One ise according to the oldest and contains 215 pages and the other is according to the newest and contains 159 ones. But since both of them have some mistakes, the mecmua that in our hand consists of 162 pages. While bindig some pages were misplaced, others were lost. This misplacement was tried to be fixed while the poems were followed. There are in the mecmua 778 gazals that had been registered in the main writing area and at the edge of the pages. Also three mufreds, a tahmis and a gazal by a different pen and writing style had been added in blanks of pages. Moreover, 173 poets' names could be counted while 7 poets of gazals and 2 mufreds were unknown. The poems in the mecmua that was prepared its text with transcription were compared with their copies in the poets' divans and the various references; and the differences between them were demonstrated.