Hadim mezar taşları
Tombstones of Hadim
- Tez No: 471210
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezar Taşları, Hadim, Tombstones, Hadim
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Mezar taşları diğer medeniyetlerde olduğu gibi Türk İslam sanatında da büyük önem taşımaktadır. Nitekim“sonsuzluğa ulaşma”ya da“ölümsüz olma”kavramları insanoğlunun yaratıldığı ilk günden itibaren bugüne kadar taşıdığı bir düşüncedir. Bu nedenle unutulmamak amacıyla kökleri Orta Asya'ya kadar uzanan mezar taşı dikme geleneği Anadolu'da Selçuklularla başlayıp Osmanlı döneminde artarak devam etmiş ve köklü bir mezar geleneği oluşmuştur. Araştırma konumuz, çoğu Geç Osmanlı dönemine tarihlenen Hadim mezar taşlarıdır. Konumuzla ilgili çalışmaların yetersiz oluşu dikkat çekicidir. İncelememiz Yukarı Hadim Mezarlığında başlayıp Aşağı Hadim Mezarlığında sonlanmıştır. Mezar taşlarının orijinal haliyle bugüne ulaşması ise bizim için önemlidir. Yerinde incelediğimiz mezar taşlarında yöresel etkilerin yanı sıra çevre kültürün etkisi de incelenerek bölgenin sosyo-kültürel yapısı hakkında değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Tipoloji çalışmaları elimizdeki malzemeler doğrultusunda form, süsleme ve malzeme açısından değerlendirilmiştir. Türk Sanatı Tarihi açısından önemli bir yere sahip olan mezar taşlarını Hadim ilçesiyle değerlendirmeye çalıştık. Bu çalışmayla Hadim mezar taşlarının benzer çalışmalara kaynak olması amaçlanmıştır. Temennimiz eserlerimizin daha iyi şekillerde korunması ve gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Tombstones are of great importance in Turkish Islamic art as they are in other civilizations. Indeed, the concept of“reaching eternity”or“immortality”is an idea carried to this day from the first day of human creation. For this reason, the tradition of erecting tombstones, whose roots extend to Central Asia in order not to be forgotten, started with the Seljuk's in Anatolia and continued increasingly during the Ottoman period and a tradition of rooted burial was formed. Our research subject is Hadim tombstones dated to Late Ottoman period. It is noteworthy that the studies on our subject are inadequate. Our research started from Upper Hadim Cemetery and ended at Lower Hadim Cemetery. It is important for us that the grave stones reached today in their original form. In the tombstones we have examined in the site, the effects of the environmental cultures as well as the regional influences have been examined and an attempt has been made to evaluate the socio-cultural structure of the region. Typology studies have been evaluated in terms of form, ornamentation and materials in the direction of the materials. We have tried to evaluate the tombstones which have an important place in terms of Turkish Art History in the district of Hadim. With this work, it is aimed that Hadim tombstones are a source for similar works. Our hope is that our works will be better protected and conveyed to future generations in a robust manner.