Sinemada komedi: Son dönem Türk sinemasının analizi
Comedy in cinema: Analyse of the Turkish cinema in the recent term
  1. Tez No: 471220
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gülme, Komik, Komedi, Sinema, Göstergebilim, Laughter, Funny, Comedy, Cinema, Semiotics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Gülme, komik kavramı üzerinden açıklanabilen geniş çaplı bir eylemdir. Komik olan unsur, komediye hayat verirken zaman içinde kendini de geliştirir. Komedi, günlük hayatın içinden tiyatroya, oradan da sinemaya girdiğinde karşılaşılan gerçek, insanları güldüren şeyin ne olduğu sorusunun kendisi olmaktadır. İnsan bir duruma, eyleme veya nesneye belirli özelliklerinden dolayı gülmektedir. Tiyatroda komedinin evrimine baktığımızda, belirli komiklerin varlığından söz edilirken, aynı komikler yenilenerek de olsa sinemaya aktarılmıştır. Son dönemlerin Türk sinemasına kadar insanları eğlendirme amaçlı kullanılan bu malzemeler, bir filmin ayrıntılarıyla incelenmesini sağlayan göstergebilimsel analiz sayesinde daha net anlaşılmaktadır. Göstergebilimsel analiz ile son dönemlerin en çok izlenen komedi filmi Recep İvedik 4 güldürme unsurları kapsamında çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Laughter is a widespread act that can be explained through the concept of funny. The funny factor gives life to comedy and also develops itself over time. When comedy enters from daily life to the theater and into the cinema, the truth is question of what makes people laugh. People laugh about a situation, action, or certain features of an object. When we look at the evolution of the comedy in the theater, as it is possible to talk about the existence of certain comic, the same humor has been renewed and transferred to the cinema. These materials, which have been used to entertain people in the Turkish cinema in recent period, are more clearly understood by semiotic analysis, which enables a film to be studied in detail. By semiotics analysis, Recep İvedik 4, one of the most popular comedy films of recent times, has been analyzed within the scope of elements of laughter.