Reklamlarda baba bedeninin inşası: Babalar günü örneği
Construction of the father body in advertising: The case of father's day
  1. Tez No: 471233
  2. Yazar: SÜHEYLA AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KARAÇOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Sosyoloji, Journalism, Advertising, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Babalık, Beden, Erkeklik, Göstergebilim, Basın Reklamları, Fatherhood, body, masculinity, semiotics, press advertisements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Baba, en basit anlamıyla biyolojik olarak çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan ya da evlat edinme gibi yöntemler aracılığıyla çocuk sahibi olmuş erkek olarak tanımlanabilir. Ancak baba kavramı, kültürel-toplumsal yapı içerisinde ele alındığında anlam kazanmaktadır. Çünkü baba, bir yandan kültürel anlamların erkek bedeninde inşa edilmesi anlamına gelmektedir. Diğer yandan erkekliğin toplumsal yeniden üretiminin gerçekleştiği bir mekana işaret etmektedir. Bu sebeple babanın söylemsel ve yapısal inşası bu çalışmanın odak noktasında bulunmaktadır. Araştırmada patriarkal yapı, toplumsal cinsiyet, erkeklik ve tüketim nesneleri gibi olgularla baba bedenin kesişen noktaları saptanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda baba bedeninin eylem ve fizik düzleminde inşasına konsantre olan çalışmada, Milliyet Gazetesi'nin Milli Kütüphane'de bulunan, son yirmi yılda yayınlanmış sayıları ve ekleri göstergebilim yöntemiyle analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre baba bedeni, reklamlarda bir cinsiyet kategorisi olarak ele alınmakta ve bu yönde bir kodlamaya tabii tutulmaktadır. Aynı zamanda postmodern kültüre paralel olarak, babanın temsil edilişinde geleneksel ve katılımcı yönlerin bir arada bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte babanın bakımlı olmasını öğütleyen ve baba bedeninin bir arzu nesnesi olarak yapılandırıldığını gösteren reklamlarla karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Father can be simply described as the man who have a role in the birth of a baby biologically or have a child by methods such as an adoption. However, the concept of father will become meaningful when it is approached in a cultural-social structure. Because on the one hand, father means constructing cultural meanings in male body, but on the other hand, it points out a place where the social re-construction of masculinity is created. Therefore, father's discursive and structural construction is the focus of this study. In this research, intersection points of father's body with the facts such as patriarchal structure, gender, masculinity and consumption objects have been tried to determine. In this context in the study concentrating on father's body construction on the level of action and physics, the published the numbers and supplements of Milliyet Newspaper over the last two decades presented in the National Library have been analyzed by the method of semiology. According to the results gathered from the study, the father's body is covered as a gender/sex category in advertisements and it is subjected to a code in the same direction. At the same time, it has been found that father is represented in the aspects of traditional and participatory together, parallel to postmodern culture. Moreover, it has been seen the advertisements that advises father better to be wellgroomed and constructs father's body as a desire object.