La femme Turque chez Pierre Loti
Pierre Loti'de Türk kadını
  1. Tez No: 471252
  2. Yazar: SEÇİL YÜCEDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP BALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İstanbul, Doğu, Harem, Woman, Istanbul, the Orient, Harem
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yüzyıllar boyunca, Doğu kadını Batılıların sürekli merak kaynağı ve çekim noktası olmuştur. Batı dünyası kadını Doğunun bir yansıması olarak gördü;“Doğu kadındır, kadın Doğudur. Doğu kadının gizlenmesi gibi gizlenir.”Nitekim kadının peçesi bütün Doğu'nun gizemini saklar. Bu nedenle, Batılılar doğu kadınını yakından tanıma isteklerini her zaman korudular. Pierre Loti kadınları“egosunu tatmin edebildiği araçlar”olarak görür. Loti bu kadınları kullanarak, aslında bütün kusurlarını saklamaya çalışır. Doğu kadınlarının gizeminden çok etkilenmesine rağmen, Loti kadınların olumsuz yönlerini sıklıkla vurgulamaktan kaçınmaz. O doğulu sevgilisi Aziyade'yi küçümseyici bir tavırla anlatırken kişisel sıkıntılarından uzaklaşır. Loti'nin gözünde, Aziyade kaygısız, cahil ve tüm diğer kadınlar gibi uçarıdır. Ona göre, doğulu kadınlar entelektüel bir yeteneğe sahip değillerdir. Loti buna rağmen onların güzelliğine hayran olup bunu över. Ona göre, haremin karanlığına hapsedilmiş bu kadınlar genç erkekleri cezbetmeye meraklıdırlar. Diğer taraftan, batılı kadınlar doğulu kadınlardan daha çok değer görürler. Loti batılıları basit kadınlar olarak görmez. Bundan dolayı, Loti'nin farklı kültürün kadınlarına karşı çelişkili tavrı onun batı zihniyetinin ve oryantalist bakışının baskınlığını gösteriyordu.
Özet (Çeviri)
For centuries, the Oriental woman has continually been the source of curiosity and point of attraction of the Occidentals. The Occidental world has considered women as a reflection of the Orient;“Orient is the woman, the woman is the Orient. The Orient veils as the woman veils. ”The veil of the woman hides in fact the mystery of the Orient. It is for this reason that Occidentals have always kept their desire to know closely the Oriental woman. Pierre Loti sees women as“the instruments through whom he could satisfy his ego.”By using these women, Loti actually tries to hide his defects. Although he was much impressed by the mystery of oriental women, he doesn't hesitate to often emphasize their negative sides. Loti gets from his personal anxieties by describing his oriental beloved, Aziyadé in a humiliating manner. For Loti, Aziyadé is carefree, frivolous and ignorant like all the other women. According to Loti, Oriental women has no intellectual faculty. But Loti loves and praises their beauty. According to him, these women trapped in the darkness of the harem are curious to seduce young men. On the other hand, Western women are more valued than Oriental women. Loti doesn't regard them as loose women. Thus, the contradictory attitude of Loti against women from different cultures shows the dominance of the Occidental mentality and its Orientalist view on women.