Uluslararası sistemde savaşın kurumsallaşması; ABD dış politikasını anlamak
Institutionalize of war in international system; Understanding US foreign policy
  1. Tez No: 471269
  2. Yazar: ALİ CAN ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF BEHİÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Savaşın kurumsallaşması, ABD Dış Politikası, Küresel terörizm, 11 Eylül saldırısı, İnstitutionalization of war, U.S. Foreign Policy, Global terrorism, The attacks of September 11
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
11 Eylül ve sonrası yaşanan gelişmelerle küreselleşen terör ve sürekli hale gelen savaş durumu ele alındığında ABD'nin bu durumda büyük payı olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası dönemde tek süper güç konumuna yükselen ABD'nin, süper güç konumunu korumak için ortaya çıkardığı yeni düzen çalışmalarına, 11 Eylül günü yaşanan terör eylemleri sonrasında değişen algılarına, hedef tahtasına aldığı yeni düşmanlarıyla mücadelesine ve bu mücadelenin ortaya çıkardığı sonuçların savaşın kurumsallaşmasına nasıl bir etkide bulunduğuna değinilmiştir. Ayrıca, 11 Eylül sonrası dönemin küresel terör üzerindeki etkilerine de yer verilmiş ve savaşın kurumsallaşmasının ABD açısından ortaya çıkardığı avantajlar ve dezavantajlar ele alınarak geleceğe dönük tahminlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is to say that the USA has a great effect on globalized terrorism and constant war situation, especially considering the events that took place after 9/11. The aim of this study is to mention the USA which has risen to the position of single superpower in the post-Cold War era, its struggle to keep this superpower, its perceptions which have changed after the terrorist acts on 9/11, its struggle with new enemies and how the consequences of this struggle have influenced the institutionalization of war. In addition; it was also mentioned the effects of the post 9/11 era on global terrorism and predictions for the future have been made considering the advantages and disadvantages of the institutionalization of the war from the US point of view.