Distopik filmlerin göstergebilimsel analizi Terry Gilliam sineması
Semiotics analysis of dystopic films Terry Gilliam's cinema
  1. Tez No: 471276
  2. Yazar: AZİME CANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu, Distopya, Modernizm, Postmodernizm, Ütopya, Science-Fiction, Distopia, Modernism, Postmodernism, Utopia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Distopik Filmlerin Göstergebilimsel Analizi Terry Gilliam Sineması başlıklı bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İnsanlık tarihi boyunca gelişen ve değişen toplum mükemmeli gelecekte aramıştır. Dünya savaşları, nükleer tehdit, salgın hastalıklar, ekonomik bunalım, teknolojik denetim gibi nedenlerin sonucunda bu arayışlar hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştır. Bu çalışmada içinde bulunduğumuz dünyayı bir distopya olarak gören eleştirel teorisyenlerin modern dünyaya yönelik eleştirilerine yer verilmiş ve geleceğin eleştirel tezahürü olarak distopya türü ile ilişkilendirilmiştir. Bilimkurgu sineması içinde eleştirel bir tür olarak gelişen distopya ve bu türün örneği olarak Terry Gilliam'ın yönetmenliğini yaptığı distopik üçleme bu tezin konusunu kapsamaktadır. Bu konu kapsamında amaç, Brazil, 12 Maymun ve Sıfır Teorisi filmlerinin göstergebilim ve distopik sinema ilişkisini açıklamak ve bu doğrultuda göstergebilimsel film çözümlemelerine bir örnek oluşturmaktır. Çalışmada literatür taraması yapılmış, örnek filmler üzerinde göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Roland Barthes'in anlamlandırma yöntemi ile Saussure'ün gösterge anlayışının temel alındığı çalışmada, Brazil, 12 Maymun ve Sıfır Teorisi filmlerinden belirli sekanslar seçilerek, göstergelerin ürettikleri anlamlar çözümlenmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu filmlerin seçilmiş olmasının nedeni, distopya türüne özgü bileşenleri fazlasıyla barındırması, kafkaesk ve orwellian bir anlatıma sahip olmasının yanı sıra modernizm ve postmodernizim eleştirisini sembolik bir dille yapmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis which is headlined as Semiotics Analysis of Dystopic Films Terry Gilliam's Cinema, occurs three section. Throughout man's age, society that has improving and altering, has seeking perfectionism in the future. Those seeking has been result in frustration due to World war, nucleer threatening, epidemic disease, economic regresion, technological control. In this study include criticisim toward modern World which is made by critally theoretician regarded World which we have been, a distopia and associated with distopia genre as critically appearance of the future. Distopia which improving a critically genre in science fiction cinema and as instance of this genre that Terry Gilliam directed dystopic triplet include subject of this thesis. The aim In this subject explain that Brazil, 12 Maymun and Sıfır Teorisi films in terms of relation between dystopic cinema and semiology. Using those film create example for semiological film analysis. In this study literatüre scanning have been done and semiological analysis method have been used with example films. In this study which having base Roland Barthless meaning and Saussure's semiology horizon, Selecting certain sequence which has taken from Brazil, 12 Maymun and Sıfır Teorisi, meanings which hava been created by sign, have been trying to being analysis and being interpretation. Those film made in account of it's has ratherly including ingredient which endemic of distopia genre, has expression kafkaesk and orwellian in addition to able to critisize modernism and postmodernism using symbolic way.