Belgesel sinema üzerine sözlü tarih uygulamaları: Göç belgeselleri
Oral history application at documantary cinema: Migration documents
  1. Tez No: 471313
  2. Yazar: OSMAN ADAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel Sinema, Sözlü Tarih, Göç Belgeselleri, Documentary Cinema, Oral History, Documentaries about Immigration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kameranın ilk kayda girişinden itibaren kitleleri kendisine çekmeyi başaran görsel dünyası sinema ilk yıllarında çekiciliğini kanıtlamıştır. Görselliğin ilk kez perdeye yansıtılması insanların oldukça ilgisini çekmiş, şaşkınlık yaratmıştır. Bu dönemden sonra sinemada ses kullanımı kitlelerin beklentisi haline dönüşmüş, ilerleyen teknolojik imkanlar sayesinde de bu muazzam yenilik sinemaya armağan edilmiştir. Yaşamın kendisini olduğu gibi yansıtan belgesel sinema kuşkusuz sinema tarihi boyunca sinemaseverlerin ilgisini çekmiştir. Farklı öyküler, farklı anlatılar ve farklı dramatik yapılarla karşımıza çıkan belgesel sinema ekran karşısında izleyenleri her zaman kendine çekmiş, yaşamın içinden kaydettiği olayları tekrar yaşamın içine sunmuştur. Kitlelere özellikle bilgi verme işlevini üslenen belgesel sinemanın dünya sinema tarihinde de ülkemiz sinemasında da önemi oldukça büyük olmuştur. Sinemanın dört gözle beklediği ve nihayet sinema sanatına dahil olan ses kavramı ile birlikte anlatımlar, filmlerin dramatik yapıları değişim göstermiştir. Ayrılmaz öneme sahip belgesel ve sözlü tarih uygulamaları üzerine düşünülmesi gereken konulardan biri olmuştur. Yine toplumların kaderini değiştiren nüfus politikalarına yön veren kitlesel göç hareketleri ekonomik, sosyal ve politik yapıya doğrudan etki etmiştir. Toplumsal dinamiklerle birlikte şekillenen sinema sanatı ve toplumsal dinamikleri özellikle belirli dönemlerde şekillendiren göç olgusu, dünya belgesel sinema tarihi açısından da ülkemiz belgesel sinema tarihi açısından da incelenmesi gereken önemli konular olmuştur.
Özet (Çeviri)
The visual world that succeeded in attracting the masses after from the first recording of the camera, proved itself in the early years of cinema. The appearance of visual materials on the screen for the first time has attracted quite a lot of attention and has led to confusion. After this period, the use of sound in the cinema has become the anticipation of the masses, and as a result of technological possibilities, this tremendous innovation has been presented to the cinema. The documentary cinema has undoubtedly attracted the attention of filmmakers throughout the history of cinema. The documentary cinema, which has been reflected different narratives and dramatic elements, has always attracted the interests of masses and presented the life events into life again. Thanks to the concept of sound that cinema looks forward and finally included in the art of cinema, storytelling and dramatic structures of films have changed. This concept has also been one of the key issues that need to be considered in the practices of documentary and oral history which are indispensable for prescription. The mass migration movements that changed the fate of societies directly affected the economic, social and political structure. The immigration phenomenon that shaped social dynamics and the art of cinema that are shaped together with social dynamics in particular periods has been one of the most important issues in the world cinema history as well as our national cinema.