Sıçanlarda rfamid ilişkili peptit-3'ün davranış üzerinde nörogenez aracılı olası etkisinin araştırılması
Investigation of the possible neurogenesis-mediated effect of rfamide related peptide-3 on behaviour in rats
  1. Tez No: 471405
  2. Yazar: YASEMİN BÖYÜKÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: RFRP-3, Nörogenez, Anksiyete, Hipokampus, Sıçan, RFRP-3, Neurogenesis, Anxiety behaviour, Hippocampus, Rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sıçanlarda RFamid İlişkili Peptit-3'ün Davranış Üzerinde Nörogenez Aracılı Olası Etkisinin Araştırılması RFamid ilişkili peptit-3 (RFRP-3), gonadotropin baskılayıcı hormonun memelilerdeki homoloğudur ve üreme fonksiyonlarının hipotalamik düzenlenmesinde rol oynamaktadır. RF9, RFRP-3 reseptör (GPR147 ve GPR74) antagonistidir. RFRP-3'ün, hipokampal davranış süreçleri ve nörogeneze etkisiyle ilgili bir araştırma bulgusu bulunmamaktadır. Mevcut çalışmanın amacı, RFRP-3 ve GPR147 sinyalleşmesinin sıçan hipokampusunda nörogenez üzerindeki olası etkisini ve anksiyete benzeri davranışlardaki rolünü araştırmaktır. Çalışmada 28 adet yetişkin erkek sıçan kontrol, RFRP-3 (1 nmol/gün), RF9 (10 nmol/gün) ve RFRP-3 + RF9 olarak 4 gruba ayrılmıştır. Sıçanların tümüne sterotaksik cihaz yardımıyla ozmotik minipompalar yerleştirilmiş ve 15 gün süreyle lateral ventriküle madde infüzyonları gerçekleştirilmiştir. Sıçanlara anksiyete ile ilişkili davranış testleri uygulanmıştır. Her bir hayvanın performansı Ethovision XT 11 yazılım programı aracılığıyla kaydedilerek anksiyete parametreleri yönünden değerlendirilmiştir. Hipokampus dokularındaki nörogenez biyobelirteçlerinin gen ekspresyon düzeyleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu analiziyle belirlenmiştir. RFRP-3 uygulaması yükseltilmiş artı labirent testinde açık kollardaki zaman yüzdesini azaltmıştır (p˂0,01). RFRP-3, açık kollara giriş sayısını diğer grupların aksine azaltırken kapalı kollara giriş sayısını arttırmıştır (p˂0,05). Açık alan testinde diğer gruplara kıyasla merkezde geçirilen sürede anlamlı azalma yalnızca RFRP-3 grubunda bulunmuştur (p˂0,05). RFRP-3 kenarda geçirilen süreyi arttırırken (p˂0,05), rearing davranışını azaltmıştır (p˂0,01). RT-PZR analizlerine göre RFRP-3 grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında nestin ekspresyonunun önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir (p˂0,05). RF9'a kıyasla RFRP-3 grubunda nestin, doublecortin, kalbindin, nöron spesifik nükleer antijen ekspresyonları azalma göstermiştir (p˂0,05). RFRP-3 + RF9 grubunda ise kontrole göre nestinin (p˂0,05), RF9 grubuna göre tüm genlerin ekspresyon düzeyleri anlamlı derecede azalmıştır (p˂0,01). Mevcut çalışmada, ilk kez RFRP-3 ve GPR147 sinyalleşmesinin erişkin sıçan hipokampusunda nörogenezi baskılayarak anksiyete benzeri davranışları uyardığı gösterilmiştir. Hipokampal kisspeptin ve hipokampal GnRH sinyalleşmesinin RFRP-3'ün bu inhibitör etkilerinde aracı bir mekanizma olarak rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the possible neurogenesis-mediated effect of RFamide related peptide-3 on behaviour in rats RFamide related peptide-3 (RFRP-3) is homolog of gonadotropin inhibitory hormone and plays role in hypothalamic regulation of reproductive functions. RF9 is a RFRP-3 receptor (GPR147 and GPR74) antagonist. There is no evidence regarding effect of RFRP-3 on hippocampal behavioural processes and neurogenesis. The aim of present study is to investigate possible effects of RFRP-3 and GPR147 signalling on neurogenesis in rat hippocampus and anxiety like behaviours. Twenty eight adult male rats were divided four groups as control, RFRP-3 (1nmol/day), RF9 (10nmol/day) and RFRP-3 + RF9 in present study. Osmotic brain minipumps were implanted to rats and drug infusions into lateral ventricles were performed for 15 days. Behavioural tests associated with anxiety were applied to rats. Individual anxiety parameters were evaluated. mRNA levels of neurogenesis markers in hippocampus tissues were determined by RT-PCR analysis. RFRP-3 administration reduced percent time spent in open arms of elevated plus maze test (p˂0,01). RFRP-3 decreased numbers of entries into open arms and increased numbers of entries into closed arms (p˂0,05). Significant reduction in time spent in centre of open field test was solely found in RFRP-3 group compared to others (p˂0,05). RFRP-3 enhanced time spent in the corner (p˂0,05) and diminished rearing behaviour (p˂0,01). As for RT-PCR analysis we determined an important reduction on nestin expression in RFRP-3 group compared to control (p˂0,05). Expressions of nestin, doublecortin, calbindin and neuron specific nuclear antigen were decreased in RFRP-3 group compared to RF9 administered group (p˂0,05). Nestin expression in RFRP-3 + RF9 group was decreased compared to control (p˂0,05). All of genes in the same group were also decreased compared to RF9 group (p˂0,01). It is shown for the first time that RFRP-3 and GPR147 signalling stimulates anxiety like behaviours via suppressing neurogenesis in adult rat hippocampus in the present study. It is suggested that hippocampal kisspeptin and hippocampal GnRH signalling may play role as a mediator mechanism in this inhibitory effects of RFRP-3.