Ovaryum kisti ve polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda serum çinko düzeylerinin araştırılması
The investigation of serum zinc levels of patients with ovarian cyst and policystic over syndrome (PCOS)
- Tez No: 471408
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUHTAR TİFTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: çinko, ovaryen kist, PKOS, seks hormonları, zinc, ovarian cyst, PCOS, sex hormones
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
'Ovaryum Kisti ve Polikistik Over Sendromlu Hastalarda Serum Çinko Düzeylerinin Araştırılması' isimli çalışma 30 ovaryum kistli (OK), 30 polikistik over sendromlu (PKOS) ve 20 sağlıklı bireyden (kontrol grubu) olmak üzere toplam 80 kişi üzerinde çalışılmıştır. Sunulan çalışmada OK, PKOS ve sağlıklı kontrol gruplarından alınan kan örneklerinde çinko, folikül stimüle hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH) ve östradiol (E2) düzeyleri ölçülmüştür. Bu değerler ovaryum kisti grubunda sırasıyla 63.89 ± 12.57; 5.51 ± 2.93; 7.50 ± 7.76 ve 122.73 ± 87.09; polikistik over grubunda 65.54 ± 11.32; 6.16 ± 5.07; 7.59 ± 5.32 ve 207.52 ± 556.88 ile sağlıklı kontrol grubunda 62.92 ± 10.21; 5.16 ± 3.07; 6.45 ± 8.70 ve 124.17 ± 87.07 olarak bulunmuştur. Her 3 grubun çinko düzeyleri normal düzeylerin alt sınırlarında ölçülmüştür. Grup içi ilişkilere bakıldığında ise çinko düzeyinin OK ve PKOS grubunda istatistiksel açıdan önemli olmayan oranda kontrol grubuna göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. FSH, LH ve östradiol ortalama değerlerini de her üç grupta normal sınırlar içerisinde bulunmuş olup gruplar arası farklılıkların istatistiksel açıdan önemsiz olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak her ne kadar gruplar arasında ölçülen parametrelerin istatistiksel açıdan anlamlı bir veri elde edilememiş ve ovaryum kisti ile polikistik over sendromu arasında çinko ile bağlantılı önemli bir sonuca varılamamış olsa da bu durum bu hastalıkların olıuşumunda çinkonun payının olmayacağı da göstermemektedir. Çünkü bugüne kadar açığa çıkmış bütün veriler ve çinkonun metabolizmadaki rolüne ait bilgiler (her ne kadar sunulan çalışmada istatistiksel açıdan önemli bir veri ortaya konulamamış olsa da) böyle bir ihtimalin var olma olasılığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
'Investigation of Serum Zinc Levels in Patients with Ovarian Cysts and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)' In this study, a total of 80 people were studied, 30 of which were ovarian cysts (OC), 30 were policystic over syndrome (PCOS) and 20 healthy subjects (control group). Serum zinc, follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH) and estradiol (E2) levels were measured in blood samples taken from OC, PCOS and healthy control groups. These values were 63.89 ± 12.57; 5.51 ± 2.93; 7.50 ± 7.76 and 122.73 ± 87.09 in the ovarian cyst group, respectively. 65.54 ± 11.32; 6.16 ± 5.07, 7.59 ± 5.32 and 207.52 ± 556.88 in the policystic over group were found as 62.92 ± 10.21; 5.16 ± 3.07; 6.45 ± 8.70 and 124.17 ± 87.07 in the healthy control group respectively. Zinc levels of each group of 3 were measured at the lower limits of normal levels. When the intra-group correlations were examined, it was determined that the zinc level was higher in the OC and PCOS group than in the control group, which is not statistically significant. The mean values of FSH, LH and estradiol were also within normal limits in all three groups, and the differences between the groups were statistically insignificant. As a result, although statistically significant data were not obtained for the parameters measured between the groups and there was no significant zinc-related result between the ovarian cyst and the policystic over syndrome, this does not indicate the absence of zinc in the occurrence of these diseases. Because of the information on the role of metabolism in all the data and zinc that has been released so far (although statistically significant data can not be presented in the study presented), this possibility suggests the possibility of existence.