Çocuk yoğun bakımda yatan hastaların trakeal aspirat örneklerinde izole edilen mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılığı
Antibiotic susceptibility of microorganisms isolated from tracheal aspirate specimens of patients hospitalized in pediatric intensive care unit
- Tez No: 471418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER GÖZÜ PİRİNÇÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, direnç, duyarlılık, hastane enfeksiyonu, trakeal aspirat, Antibiotics, resistance, susceptibility, hospital infection, tracheal aspirates
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2014 ve Ocak 2016 yılları arasında yatan hastaların endotrakeal aspirat (ETA) örneklerinden izole edilen şüpheli patojenler ve antibiyotik dirençlerinin irdelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya cinsiyet ayrımı olmaksızın yaşları 1 ay – 18 yaş arasında, yoğun bakım ünitesinde en az 48 saat izlenen ve ETA kültüründe üreme saptanan 100 hasta retrospektif olarak alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %66'sı kız ve %29'u 31-40 aylık idi. Hastaların ETA örneklerinin %54'ünde Pseudomonas aeruginosa, %16'sında Acinetobacter baumannii, %8'inde Staphylococcus aureus, %7'sinde Serratia marcescens ve %7'sinde Klebsiella pneumonia üredi. Pseudomonas aeruginosa üremesi olan hastalarda en dirençli antibiyotikler sırası ile Klindamisin, Seftriakson ve Sefotaksim idi. Acinetobacter baumannii üremesi olan hastalarda Kolistin dışındaki tüm antibiyotiklere direnç vardı. Staphylococcus aureus üremesi olan hastalarda en fazla direnç gösteren antibiyotik Penicilin G idi. Serratia marcescens üremesi olan hastalarda en fazla direnç gösteren antibiyotikler Penicilin G, Klindamisin ve Kolistin idi. Klebsiella pneumonia üremesi olan hastalarda en fazla direnç gösteren antibiyotikler Sulperazon, Sefotaksim, Seftazidim ve Penicilin G idi. Sahip olduğu mikroorganizma tipine göre en fazla ölüm %50 oranla Staphylococcus aureus idi. Hastalarda sıkça görülen Pseudomonas aeruginosa mikroorganizma tipinde yaşama oranı %77,8'dir. Acinetobacter baumannii üreyen çocuk hastaların %81,2'sinin hayatta olduğu saptandı. Çalışmada pseudomonas üremesi olan hastalarda en çok tercih edilen antibiyotikler sırası ile amikasin, meropenem, seftazidim ve Kolistin idi. Acinetobacter üremesi olan hastalarda en çok tercih edilen antibiyotikler sırası ile kolistin ve piperasilin tazobaktam idi. Tedavi sonrasında alınan ETA kültürlerinde hastaların %81'inde üreme olmadı. Sonuç: Tedavi ve korunma alanlarındaki ilerlemelere rağmen hastane enfeksiyonları önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Her hastane kendi mikrobiyolojik florasını ve direnç paternini bilerek, erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltabilir. Doğru ampirik tedavi yaklaşımı için mikrobiyolojik veriler çok önemlidir. Böylelikle yoğun antibiyotik kullanımı ve bunu takiben gelişebilecek yüksek direnç oranları da kontrol altına alınabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to investigate antibiotic resistance of suspicious pathogens isolated from endotracheal aspirate (ETA) specimens of patients hospitalized between January 2014 and January 2016 at the Pediatric Intensive Care Unit of the Dicle University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics. Material and Method: A retrospective study was conducted with 100 patients, irrespective of gender, aged between 1 month and 18 years, who were followed up for at least 48 hours in the intensive care unit and had positive cultures detected in their ETA. Results: Of the patients included in the study, 66% was female and 29% was aged 31-40 months. Pseudomonas aeruginosa was found in 54% of patients, Acinetobacter baumannii in 16%, Staphylococcus aureus in 8%, Serratia marcescens in 7%, and Klebsiella pneumonia in 7% of patients. In patients with Pseudomonas aeruginosa growth, the antibiotics with most antibiotic resistance were Clindamycin, Seftriaxon and Cefotaxime. In patients with Acinetobacter baumannii growth, there was resistance to all antibiotics except Colistin. Penicillin G was the antibiotic with most antibiotic resistance in patients with Staphylococcus aureus. The most resistant antibiotics were Penicillin G, Clindamycin and Colistin in patients with Serratia marcescens growth. And, the most resistant antibiotics were, Penicillin G, Sulperazon, Seftriaxon and Cefotaxime in patients with Klebsiella pneumoniae growth. According to microorganism type, Staphylococcus aureus had the highest mortality rate by 50%. The rate of survival was 77.8% in Pseudomonas aeruginosa, which is a common type microorganism seen in patients. The survival rate in children with Acinetobacter baumannii growth was found to be 81.2%. In the study, the most preferred antibiotics were Amikacin, Meropenem, Ceftazidime and Colistin in the patients with Pseudomonas growth. The most preferred antibiotics in patients with Acinetobacter growth were Colistin and Piperacillin Tazobactam, respectively. There was no growth in the %81 of ETA cultures taken from the patients after treatment. Conclusion: Despite the advances in treatment and prevention, hospital infections are a major cause of morbidity and mortality. Each hospital can reduce mortality with early and correct treatment by identifying its own microbiological flora and resistance pattern. Microbiological data are very important for the correct empirical treatment approach. Consequently, it will be possible to control the use of intensive antibiotics and the subsequent high resistance rates.