AKÜ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yoğun bakımdan izole edilen bakterilerde GSBL oranının yıllara göre dağılımı
The distrubition of esbl rates in bacterial isolates which detected in AKU Ahmet Necdet Sezer Hospital intensiv care unit
- Tez No: 260486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: GSBL, bakteri direnci, antibiyogram, yoğun bakım, ESBL, resistance of bacteria, antibiogram, intensive care unit
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Yoğun bakım üniteleri genellikle altta yatan ağır hastalığı bulunan hastaların yatırıldığı, invaziv girişimlerin sıkça uygulandığı birimlerdir. Yoğun bakım ünitelerinde infeksiyon hızının yüksek olmasının sebepleri arasında, sıklıkla uygulanan invaziv girişimler ve hastane infeksiyonları ile alet kullanım oranları arasında pozitif bir korelasyon olması yer alır.Bu çalışmanın amacı; yoğun bakım ünitelerinde karşılaşılan direnç sorunlarının ve GSBL pozitifliğinin hastanemizde yıllara göre saptanma oranını belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olmaktır. Antibiyotik duyarlılıklarını belirlemek için Kirby Bauer Disk Diffüzyon Tekniği ile CLSI kriterleri esas alınarak incelenmiştir. GSBL pozitifliğini anlamak amacıyla ise Çift Disk Sinerji Testi uygulanmıştır.Bizim yaptığımız 5 yıllık çalışma periyodunda yoğun bakım ünitelerinden 629 suş saptanmıştır. Saptanan bu suşların %15.2'si kan, %28.5'i trakeal aspirat, %23.7'si idrar, %24.1'i yara yeri, %1.7'si balgam, %4.8'i kateter, %2'si de sonda ucu kültürlerinden izole edilmiştir. Örneklerin servislere göre oranları ise; %35.1'i anestezi, %23.5'i dahiliye, %10.8'i kalp-damar, %2.5'i beyin cerrahisi, %16.7'si genel cerrahi, %10.2'si göğüs, %1'i çocuk servisi şeklindedir.Çalışmamızda GSBL dağılımı (Toplam 629 suş için) yıllara göre 2004 %17, 2005 %21.8, 2006 %27.3, 2007 %18, 2008 %16.5 oranında gerçekleşti. Etkene göre dağılımı ise E.coli %13.3, Klebsiella %1.5, Enterobacter %0.4 ve Pseudomonas %3.8 oranında saptanmıştır.Çalışmamızda; 2006 yılındaki GSBL artış sebebinin o yıl hastanede yapılan onarımdan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. 2007 ve 2008 yıllarındaki artışların sebebi ise hastanemizdeki yatak sayısının üç katına çıkmış olmasıdır. Yoğun bakım ünitelerindeki GSBL oranlarının düşürülmesi ve kontrol altına alınabilmesi için Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesinin daha etkin çalışması, kontrol periyotlarının sıklaştırılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intensive care units are sections which are hospitalized of patients who have serious illness and frequently applied invasive practices. In intensive care units, the reasons of high rate of infection are frequently performed invasive practices and a positive correlation between rate of equipment utilizations and hospital infections.The purpose of this study is to determine the observing rate of ESBL positivity by year in our hospital and help for being taken necessary precautions. Antibiotic sensitivity was determined by using Kirby Bauer disc diffusion technique, and on the basis of CLSI criteria The double disk synergy test was applied for understanding the positivity of ESBL.In studying period for 5 years, 629 bacterial species were isolated from blood, trakeal aspirat, urine, wound, sputum, catheter and catheter tip cultures in the intensive care units. The rate of the species was 15.2 %, 28.5%, 23.7%, 24.1%, 1.7%, 4.8% and 2% respectively. The rates of samples by service were 35.1% anesthesia, 23.5% internal medicine, 10.8% cardiovascular, 2.5% brain surgery, 16.7% general surgery, 10.2% thoracic surgery, 1% child service.The distribution of ESBL by year were 17% in 2004, 21.8% in 2005, 27.3% in 2006, 18% in 2007 and 16.5% in 2008 in our study (for 629 bacterial species in total). The distribution according to factors were also 13.3% for E.coli, 1.5% for Klebsiella, 0.4% for Enterobacter and 3.8% for Pseudomonas respectively.In our study; proportional increase in 2006 has been concluded due to maintenance of the hospital in that year. The reason of increases in 2007 and 2008, the number of beds have tripled in our hospital. To reduce ESBL rates in intensive care units and to can be controlled, it has been concluded that hospital infection control committee should work more effectively and control periods should be intensified.