Servikal kanserden korunmaya yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi
Developing attitudes toward the prevention of cervical cancer
  1. Tez No: 471463
  2. Yazar: ABDULLAH DADAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçek geliştirme, Pap Smear Testi, Psikometrik test, Servikal kanseri önleme, Tutum, Attitude, Pap smear testin, Prevention of Cervical Cancer, Psychometric Testin, Scale development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Serviks kanseri kadınlarda erken tanı ile önlenebilen bir kadın sağlığı sorunudur. Servikal kanserin önlenmesi için, erken tanı testlerine katılım konusunda bir kadının kararının etkileyen tutumlarının anlaşılması önemlidir. Bu çalışmanın amacı, servikal kanserden korunmaya yönelik kadınların bilişsel, duyuşsal ve davranışsal becerilerini ölçen bir tutum ölçeği geliştirmektir. Bu çalışma metodolojik bir çalımadır. Çalışma, Afyon Sandıklı Toplum Sağlığı Merkezi' ne 1 Haziran- 1 Eylül 2016 tarihleri arasında tanı, tedavi ve pap-smear testi yaptırma amacıyla gelen basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 530 kadına uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak 29 soruluk bir anket formu, 39 sorudan oluşan Servikal Kanserden Korunma Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Ölçek geliştirme aşamasında geçerlilik ve güvenirlik testleri yapılmıştır. Yapılan testler sonucu uzman görüşüne dayanan kapsam geçerliği endeksi 0.98, yüklenen ölçek katsayısının açıklayıcı faktör analizi 0,40 üzerinde bulunmuştur. Ölçeğin ölçtüğü niteliğe ilişkin açıkladığı toplam varyans % 55 olarak saptandı. Ölçek yapısının pekiştirmek için doğrulayıcı faktörü uygulanmış ve sonuç 22 maddeden oluşan üç alt boyut bir yapı sergilenmiştir. Güvenirlik çalışması sonucu Cronbach alfa katsayısı 0,87 bulunmuştur. Test-tekrar test güvenirliği için ölçek 60 kişiyi iki hafta sonra tekrar uygulanmıştır. Test-tekrar test kapsamında tüm alt boyutlarının korelasyon katsayıları 0,95 üzerinde olduğu bulunmuş ve istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Ölçek, servikal kanserini önlemeye yönelik tutumları ölçmek için geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer which can be prevented with early diagnosis in women is an important women's health issue. For the prevention of cervical cancer, understanding the attitudes that influence a woman's decision about participation in early diagnostic tests is important. The purpose of this study is to develop an attitude scale which measures women's cognitive, emotional, and behavioral skills for the prevention of cervical cancer. This study is methodological research. Psychometric phase of the study was carried out selected using non-random sampling 530 adult women who diagnosis, treatment, and pap-smear test coming to the Sandıklı Community Health Center in Afyon between June 1, 2016 and Semtember 1, 2016. Data collecting A questionnaire form with 29 questions and a Cervical Cancer Prevention Attitude Questionnaire consisting of 39 questions were used. The data obtained by means of data collection in the research were transferred to the computer environment and analyzed with the help of“SPSS”statistical package program. Data were collected using the advertisement form and Cervical Cancer Prevention Attitude Scale. The scale validity and reliability test results are as follows: Content validity index based on expert opinion was 0,98. Exploratory factor analysis of the scale factor loadings were above 0,40; description of variance ratio was 55% were determined. The building of the scale was tree-dimensional with 22-item, confirmed by confirmatory factor analysis. Cronbach's alpha (α) reliability coefficients was 0,87. It is proposed that using the scale to measure attitudes towards cervical cancer prevention. For the test-retest reliability, 60 people were reapplied after two weeks. The correlation coefficients of all sub-dimensions of the test retest were above 0.95 and there was no statistically significant difference. The scale was developed to measure attitudes toward cervical cancer prevention.