Afyonkarahisar'da satışa sunulan afyon kaymağında escherichia coli O157:H7 varlığının araştırılması
Investigation of escherichia coli O157:H7 in Afyon kaymak sold in Afyonkarahisar
- Tez No: 471464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: E. coli O157, enterohemolizin, intimin, kaymak, Şiga toksin, E. coli O157, enterohemolysin, intimin, kaymak, Shiga toxin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da satışa sunulan Afyon kaymaklarından E. coli O157:H7/H- serotipinin izolasyonu, izole edilen suşlarda Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin PZR ile araştırılması ve suşların Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bazı antibiyotiklere dirençliliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, Afyonkarahisar merkez ve köylerdeki halk pazarlarında satılan toplam 100 adet kaymak örneği toplandı. Konvansiyonel kültür yöntemleri ve serolojik doğrulama testleri kullanılarak 100 örneğin 3'ünden E. coli O157 izole edildi. İzole edilen 3 suşta Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin varlığı PZR ile araştırıldı. Stx1, Stx2 ve ehlyA genlerinin belirlenmesinde çoklu PZR, eaeA virulens geni için ise tekli PZR kullanıldı. Üç suşun tamamı Stx1 ve ehlyA genine sahipken, suşlarda Stx2 ve eaeA geni bulunamadı. Kaymak örneklerinden izole edilen 3 E. coli O157 suşunun çeşitli antibiyotiklere dirençlilikleri Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi kullanılarak araştırıldı. Suşların tamamı sefazolin, sefoksitin ve seftiofura karşı dirençli iken, suşlarda ampisilin (%66,7), sefalothin (%66,7), seftriakson (%33,3), nalidiksik asit (%33,3) ve trimetoprim/sulfametoksazola (%33,3) karşı da direnç belirlendi. Bizim bilgimize göre, bu çalışma Türkiye'de kaymak örneklerinde E. coli O157 ve virulens genlerinin varlığını gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to isolate the E. coli O157:H7/H- serotype from Afyon kaymak sold in Afyonkarahisar, investigate the Stx1, Stx2, ehlyA and eaeA genes in isolated strains by PCR and determine the antibiotic resistance of strains to some antibiotics commonly used in Turkey. For this purpose, a total of 100 kaymak samples sold in public bazaars located center town and villages of Afyonkarahisar were collected. E. coli O157 was isolated from 3 of 100 samples by using conventional culture methods and serological confirmation tests. The presence of Stx1, Stx2, ehlyA and eaeA genes in the isolated 3 strains was investigated by PCR. Multiplex PCR was used for the detection of Stx1, Stx2 and ehlyA genes and singleplex PCR was used for the detection of eaeA virulence gene. While all of 3 strains harboured the Stx1 and ehlyA genes, the Stx2 and eaeA genes were not found in the strains. The antibiotic resistance 3 E. coli O157 strains isolated from kaymak samples to some antibiotics was investigated by Kirby-Bauer disc diffusion test. While all of strains were resistant to cephazoline, cefoxitin and ceftiofur, the resistance was also determined in the strains to ampicillin (66.7%), cephalothin (66.7%), ceftriaxone (33.3%), nalidixic acid (33.3%) and trimethoprim/sulphamethoxazole (33.3%). To our knowledge, this is the first study showing the presence of E. coli O157 and its virulence genes in the kaymak samples in Turkey.