Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde yeme bozuklukları ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between eating disorders and self-esteem among students of omu School of Medicine
  1. Tez No: 471485
  2. Yazar: ELVAN ŞAHİN YANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA KÜRŞAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme bozukluğu, benlik saygısı, tıp öğrencileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamız Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin yeme tutumları ile benlik saygısı ve sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Metod: Kesitsel ve tanımlayıcı özellikteki bu çalışma Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi dönem 1,3 ve 6 öğrencilerinde yapılmıştır. Çalışmaya 475 tıp öğrencisi katılmıştır. Literatür taranarak oluşturulan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyodemografik bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise Yeme Tutum Testi (YTT) bulunmaktadır. Üçüncü bölümde Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS 20 programına aktarılmıştır. Veriler yüzdelik, sayı, ortalama, standart hata ile sunulmuştur. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında ki-kare testi, numerik değişkenlerde ise bağımsız örneklerde t- testi kullanılmıştır. P0,05). Diyet yapma durumu ile YTT' den 30 ve üzeri puan alma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (X²:9,087; p:0,003). Kız öğrencilerin %14,5(n:34), erkek öğrencilerin %11,7(n:24) 'sinde benlik saygısı düşük bulunmuştur. Cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır ( p:0,393). YTT ile RBSÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p:0,036). Sonuç: Çalışmamız diğer çalışmalarla paralellik göstermekte olup yeme bozukluklarının literatürde belirtildiği gibi giderek artmakta olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı yeni çalışmalarla gençlerin yeme bozukluğuna karşı korunabilmesi için yeme bozukluğu risklerinin belirlenmesi, sıklığının saptanması ve eşlik eden faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the relationship between eating attitudes self-esteem and sociodemographic characteristics of Ondokuz Mayıs University (OMU) School of Medicine students. Material and Methods: This cross-sectional and descriptive study was applied in class 1st, 3rd and 6th students of OMU School of Medicine. 475 medical students participated in the study. The questionnaire, prepared by searching the literature, consists of three parts. The first section contains sociodemographic information. On the second part there is the Eating Attitude Test (EAT). The third part is the Rosenberg Self Respect Scale (RSES). Obtained data were processed using SPSS 20. The data are presented in percentage, number, average and standard deviation. Chi-square test was used to compare categorical data and t-test was used for numerical variables in independent variables. Statistical significance was considered at p 0.05). A statistically significant relationship was found between the dietary state and EAT score of 30 and above (X2:9,087; p: 0,003). Self-esteem found low 14.5% (n: 34) of female students and 11.7% (n: 24) of male students. There was no statistically significant relationship between genders (p: 0,393). Statistically significant correlation was found between YTT and RSES (p: 0,036). Conclusion: Our study shows parallelism with other studies and shows that eating disorders are increasing as represented in the literature. Therefore, it is very important to determine the risk of eating disorders, determine the frequency and determine additional factors with new studies for protection young people against eating disorders.