Mesane kanseri tedavisinde açık radikal sistektomi ile robot yardımlı radikal sistektomi operasyonlarının onkolojik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of oncologic and functional outcomes of open radical cystectomy and robot assisted radical cystectomy operations in bladder cancer treatment
  1. Tez No: 471696
  2. Yazar: RESUL SOBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane kanseri, radikal sistektomi, açık radikal sistektomi, robot, robot yardımlı, robotik sistektomi, bladder cancer, radical cytectomy, open cystectomy, robot, robot-assisted, robotic cystectomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Mesane kanseri tedavisinde açık radikal sistektomi (ARS) ile robot yardımlı radikal sistektomi (RYRS) operasyonlarının onkolojik ve fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2009 ile 2017 yılları arasında mesane kanseri nedeniyle ARS veya RYRS yapılan 47 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyon öncesi ve takip sonuçları prospektif olarak kaydedildi ve retrospektif olarak incelendi. Hastaların preoperatif ve postoperatif sonuçları Student Paired t test ve Mann Whitney U testi ile, sağkalım eğrisi Kaplan-Meier analizi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 47 hastadan 34'ü ARS ve 13'ü RYRS operasyonu geçirmiştir. ARS grubunun yaş ortalaması 61.7, RYRS grubunun yaş ortalaması 62 idi (p=0.904). ARS grubunda ortalama operasyon süresi (ortalama 6 saat) RYRS grubundan (ortalama 7saat) istatistiksel anlamlı olarak daha kısa bulundu (p=0,001). Tahmini kan kaybı ARS grubunda [350 (100-800) ml], RYRS grubundan [150 (100-400)ml] istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazlaydı (p=0,001). Ancak peroperatif transfüzyon oranları iki grup arasında benzer olarak bulundu (p=0,163). Oral beslenmeye geçiş süresi RYRS grubunda [4 (2-12) gün] ARS grubuna [2(1-8) gün] göre istatistiksel anlamlı şekilde kısa bulundu (p=0,001). Postoperatif komplikasyon oranları iki grup arasında benzerdi (p>0.05). Hastanede kalış süreleri açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,596). Pozitif cerrahi marjin oranları ve çıkarılan lenf nodu sayısı açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Ortalama genel sağ kalım süresi ARS grubunda 42,7 ay iken RYRS grubunda 51,3 ay olarak bulundu (p=0,893). Sonuç: RYRS, ARS ile karşılaştırılabilir onkolojik sonuçlara sahiptir. ARS daha kısa operasyon süresine sahip olsa da, RYRS peroperatif daha az kan kaybı ve hızlı oral beslenmeye geçiş nedeniyle avantajlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess oncological and functional outcomes of two techniques for patients with bladder cancer who undergone open radical cystectomy (ORC) or robot assisted radical cystectomy (RARC). Materials and Methods: 47 patients who underwent ORC and RARC due to bladder cancer between 2009 and 2017 were evaluated. Preoperative, operative and postoperative follow-up data was recorded prospectively and analyzed retrospectively. Preoperative and postoperative data were compared using Student Paired t test and Mann-Whitney U test. Surivival of the patients were analyzed using Kaplan-Meier test. Results: 34 patients underwent ORC and 13 patients underwent RARC. The mean age of ORC and RARC groups were 61.7 and 62, respectively (p=0.904). The mean operating time ( 6 hours) in the ORC group was statistically significantly shorter than the RYRS group (7 hours). Estimated blood loss was statistically significantly higher in the ORC group [350 (100-800)] than that in the RYRS group [150 (100-400)] (p=0.001). However, the peroperative transfusion rates were similar between the two groups (p=0.163). The start of oral feeding was statistically significant earlier (p=0.001) than the RYRS group [4 (2-12) days] compared to the ARS group [2 (1-8) days]. The postoperative complication rates were similar between the two groups (p> 0.05). There was no statistically significant difference between two groups in terms of hospital stay (p=0,596), positive surgical margin rates and number of removed lymph nodes (p>0,05). The mean overall survival time was calculated 42.7 months in the ARS group and 51.3 months in the RYRS group (p=0.893). Conclusions: RARC has comparable oncological outcomes to ORC. Although ORC has a shorter operating time, RARC has advantages in term of less blood loss and earlier start of oral feeding.