Anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde takip edilen obstetrik kritik hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of critically ill obstetric patients admitted to the intensive care unit
- Tez No: 471702
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM DERBENT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv girişimler, kültür pozitifliği, mekanik ventilasyon, mortalite, obstetrik kritik hasta, plasenta previa, preeklampsi, yoğun bakım, Critically ill obstetric, culture positivity, intensive care, invasive procedures, mechanical ventilation, mortality, placenta previa, preeclampsia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı, yoğun bakım ünitesinde takip edilen obstetrik hastaları retrospektif olarak inceleyerek yoğun bakıma kabul sıklığını, nedenlerini ve klinik sonuçlarını ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Hastane Etik Kurulu'nun 2016/20 sayılı onayı alındıktan sonra, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında takip edilmiş 88 olgunun dosyaları retrospektif olarak tarandı ve incelendi. Hastaların yaş, gestasyonel yaş, gebelik ve doğum sayısı, boy, kilo, BMI, yoğun bakıma yatırıldıkları obstetrik dönem (antepartum/ postpartum/ postabortal), doğum şekli, sevk yeri gibi genel özelliklerinin yanısıra; yatış tanısı, gebelik öncesi komorbiditeler ve yoğun bakım takibinde gelişen hastalıklar not edildi. Ayrıca yoğun bakıma yatışında saptanan GKS, ASA skoru ve APACHE II skoru kaydedildi. YBÜ'de ve hastanede toplam kaç gün kaldıkları, mortalite olup olmaması, uygulanan invaziv mekanik ventilasyon süresi kayıt altına alındı. Mortalite ile sonuçlanan vakaların etiyolojileri belirlendi. Hastaların almış oldukları antimikrobiyal tedaviler gruplarına göre kaydedildi. Kültür pozitifliği saptanmışsa, hangi kültürde hangi mikroorganizma üremesi olduğu ayrıca not edildi. YBÜ'ye kabulden sonraki ilk 24 saatte ölçülmüş en yüksek lökosit, CRP ve prokalsitonin değerleri işlendi. Ayrıca YBÜ'de yattığı sürece saptanan en yüksek ateş değeri kayıtlara geçirildi. YBÜ'de takip edildiği sürede uygulanan invaziv girişimler ve destek tedavileri tek tek saptanıp belirlendi. YBÜ dışında ve YBÜ'de yapılan kan transfüzyonları; kan ürününün cinsine ve miktarına göre ayrı ayrı not edildi. Bulgular: Çalışmamızda maternal yaş arttıkça mortalitenin arttığı belirlendi. Aynı şekilde ASA ve APACHE II skorlarının yüksek olmasının da mortaliteyle ilişkili olduğu saptandı. Ayrıca APACHE II yüksekliği, kültür pozitifliğiyle de ilişkilendirilmiştir. Yoğun bakımda yapılan invaziv girişimler ve verilen destek tedavilerinin mortalite ile ilişkileri incelendiğinde; CMV modu kullanımı, santral venöz kateterizasyon, intraarteriyel kateterizasyon, nazogastrik sonda uygulaması ve inotrop destek kullanımı istatistiksel olarak anlamlı saptanan bulgular olarak gözlendi. Santral venöz kateter uygulaması, intraarteriyel kateterizasyon, nazogastrik sonda uygulaması, inotrop ilaç desteği, toraks tüpü uygulaması ve renal replasman tedavisi yapılanlarda, alınan mikrobiyolojik örneklerde kültür pozitifliğinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Yoğun bakımda kalış süresi, hastanede kalış süresi ve invaziv mekanik ventilasyon süresi uzadıkça, mikrobiyolojik kültür pozitifliği saptanması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kan ürünleri verilmesi, kültür pozitifliği ve gelişen ek hastalıkları açılarından değerlendirildi. Yoğun bakımda trombosit süspansiyonu transfüze edilenlerde kültür pozitifliğinin anlamlı şekilde yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca, trombosit süspansiyonu transfüzyonu; ARDS ve VIP gelişimi açısından, taze donmuş plazma transfüzyonu; MOF, sepsis, DIC ve VIP açısından, fibrinojen verilmesi; MOF ve sepsis açısından, eritrosit süspansiyonu verilmesi ise sepsis ve VIP açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmayı kapsayan 17 aylık dönemde yoğun bakım ünitesinde toplam 88 obstetrik hasta takip edilmiştir. Bu sayı, aynı dönemdeki toplam hastaların %7 ,19' una tekabül etmektedir. Yoğun bakıma kabul nedenleri arasında en sık plasenta previanın olduğu ve onu preeklampsinin takip ettiği belirlendi. Toplam hastaların %12,5'lik kısmında kültür pozitifliği gözlenirken, en fazla üremenin kan kültüründe olduğu saptandı. En fazla üreyen mikroorganizma Candida türleri iken, en fazla kullanılan antimikrobiyal ajan sefalosporin grubu antibiyotiklerdi. Mortalite oranının %3,4 olduğu saptanırken, en sık ölüm nedenlerinin ise postpartum hemoraji ve komplikasyonlarına bağlı olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate retrospectively the obstetric patients admitted to the intensive care unit and to investigate frequency, causes and outcomes of intensive care admissions. Materials and methods: After approval of Institutional Ethics Committee with the number of 2016/20, 88 patients admitted to the Istanbul Kanuni Sultan Suleyman Education and Research Hospital Anaesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit due to obstetric causes between January, 2015 and May, 2016 were screened retrospectively. In addition to the general features such as maternal age, gestational age, pregnancy and delivery numbers, size, weight, BMI, obstetric period to admit to ICU (antepartum/ postpartum/ postabortal), type of delivery, referral place; admission diagnosis, pre-pregnancy comorbidities and diseases developing during ICU period were noted. And GCS, ASA score and APACHE II score were recorded. In addition, length of ICU stays and total hospital stay, mortality, and duration of invasive mechanical ventilation were recorded. The reasons of cases resulting in mortality were determined. The antimicrobial treatments that the patients received were grouped and recorded. If a culture positivity detected, it is noted that which microorganism was in which culture. The highest values of leukocyte, CRP and procalcitonin were measured in the first 24 hours after admissions to the ICU. Also, as long as patients stay in the ICU, detected highest fever value was recorded. Invasive procedures and supportive treatments which applied during ICU follow-up determined individually. Blood transfusions performed outside of ICU or in the ICU were noted separately according to the type and amount of blood product. Results: In our study, it was determined that mortality increased as maternal age increased. Likewise, increases in ASA and APACHE II scores were associated with mortality. In addition, APACHE II elevation has also been associated with culture positivity. When the relation between mortality and invasive procedures in the ICU and given supportive care is examined; the use of CMV mode, central venous catheterization, intraarterial catheterization, nasogastric catheterization and inotropic support were observed as statistically significant findings. It was found that the microbiological culture outcome was significantly higher in the cases of central venous catheterization, intraarterial catheterization, nasogastric catheterization, inotropic drug support, thoracic tube application and renal replacement therapy. Culture-positivity was found to be statistically significant when the length of intensive care unit stays, the length of hospital stays, and the duration of invasive mechanical ventilation were prolonged. Blood products were evaluated in terms of culture positivity and developing additional diseases. Patients whom platelet suspension transfused in the intensive care unit were significantly more likely to have culture positivity. Platelet suspension transfusion was found to be statistically significant in terms of ARDS and VIP development, fresh frozen plasma transfusion was significant in terms of MOF, sepsis, DIC and VIP development, administration of fibrinogen was significant in terms of MOF and sepsis development, and erythrocyte suspension was found to be significant in terms of sepsis and VIP development. Conclusion: A total of 88 obstetric patients were followed up in the intensive care unit during the 17-month period covering the study. This figure corresponds to 7,19% of total patients in the same period. It was determined that prevalence of placenta previa was the most frequent cause of intensive care admission and followed by preeclampsia. Culture positivity was observed in 12.5% of the total patients, and primary source was blood. The most common microorganism was Candida species, whereas the most commonly used antimicrobial agent was cephalosporin group antibiotics. While the mortality rate was found to be 3.4%, it was observed that the most frequent causes of death were due to postpartum haemorrhage and its complications.