Anestezi yoğun bakım ünitesinde kritik obstetrik hastalar: On yıllık derleme
Critically ill obstetric patients in anesthesia intensive care unit: 10-years review
- Tez No: 409554
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ÇORUH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, preeklampsi, eklampsi, kanama, obstetrik kritik hasta, mekanik ventilasyon, monitorizasyon, Intensive care, preeclampsia, eclampsia, hemorrhage, critically ill obstetric patient, mechanical ventilation, monitorization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, son 10 yılda anestezi yoğun bakım ünitesine alınan obstetrik olguları retrospektif olarak değerlendirmek, yoğun bakım ünitesine kabul sıklığını, nedenlerini ve klinik sonuçlarını araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Etik Kurul onayı alındıktan sonra Ocak 2004 - Aralık 2013 yılları arasında obstetrik nedenlerle yatan 269 hasta retrospktif olarak tarandı ve değerlendirildi. Bu amaçla maternal yaş, gestasyonel yaş, doğum şekli, doğum sayısı, sevk yeri, önceden mevcut olan medikal hastalık, yatış tanısı, akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirme skoru II ( APACHE II) ve Glasgow Koma Skoru (GKS) değerleri kaydedildi. Olguların yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri, uygulanan invaziv girişimler, yapılan kan ve kan ürünleri transfüzyonları, mekanik ventilasyonda kalma süreleri ve uygulanan mekanik ventilasyon modları, diyaliz ve plazmaferez uygulamaları, vazoaktif ilaç infüzyon gereksinimi ve sonuçları değerlendirilmeye alındı. Hastaların Yoğun bakım ünitesindeki klınik seyirleri ve ölen hastalarında mortalite nedenleri de ayrıca kaydedildi. Bulgular: Grupar arasında dış merkezden sevk edilen hastalarda ölüm oranı anlamlı olarak daha fazla idi. Gruplar arasında GKS değerleri yaşayan hastalarda anlamlı olarak daha düşük idi. Yoğun bakımda kalış süresi, mekanik ventilasyonda kalış süresi, uygulanan mekanik ventilasyon modları, uygulanan kan ve kan ürünleri transfüzyon tedavisi anlamlı olarak ölen hasta grubunda fazla idi. Santral venöz basınç monitorizasyonu, hemodiyaliz işlemi ve vazoaktif ilaç infüzyon gereksinimi anlamlı olarak ölen hasta grubunda fazla bulundu. Sonu: Bu çalışmada 10 yıllık süre içinde YBÜ' nde toplam 2834 hasta takip edildi. Yoğun bakım ünitesinde takip edilen obstetrik hastaların yoğun bakım ünitesine alınma oranı % 9.4 mortalite oranı % 3.7 olarak bulundu. Yoğun bakıma kabul nedenleri arasında preeklampsi, eklampsi, HELLP tanılarının ilk sırada olduğu görüldü. En sık ölüm nedeninin uterin kanama ve komplikasyonlarına bağlı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: The aim of this study was to retrospectively assess obstetric cases admitted to anesthesia intensive care unit in last 10 years and to investigate frequency, causes and outcomes of intensive care unit admissions. Patients and methods: After approval of Ethics Committee, 269 patients admitted to intensive care unit due to obstetric causes between January, 2004 and December, 2013 were screened retrospectively. Maternal age, gestational age, type of delivery, number of delivery, referral site, previous history of medical diseases, diagnosis at admission, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) and Glasgow Coma Score (GCS) were recorded for this purpose. In addition, duration of ICU stay, invasive procedures employed, blood and blood product transfusions, duration and modes of mechanical ventilation and need for dialysis, plasmapheresis and vasoactive drug infusion and outcomes were assessed in all cases. Clinical course of the patients in ICU and cause of death in non-survivals were also recorded. Findings: The mortality rate was significantly higher in patients who were referred by another facility. GCS values were significantly lower in survivors. Length of ICU stay, duration of mechanical ventilation, ventilation modes employed and transfusion of blood and blood products were significantly higher in non-survivors. Need for central venous pressure monitorization, hemodialysis and vasoactive drug infusion was found to be significantly greater in non-survivor group. Conclusion: In the present study, overall 2834 patients were treated in ICU during 10-years period. It was found that the rate of ICU admission was 9.4% while mortality rate was 3.7% in obstetric patients. The causes of ICU admission were mainly preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome. The most frequent cause of death was found to be uterine bleeding and related complications.