Biventriküler pacemaker implante edilen hastalarda atrial fibrilasyon sıklığı ve ilişkili parametreler
Atrial fibrillation frequency and associated parameters in patients with biventricular pacemaker implants
- Tez No: 471703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Biventriküler kalp pili, subklinik atrial fibrilasyon, Biventricular pacemaker, subclinical atrial fibrillation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Biventriküler Pacemaker Ġmplante Edilen Hastalarda Atrial Fibrilasyon Sıklığı ve ĠliĢkili Parametreler Amaç: Geleneksel kalp pili olan hastalarda subklinik atrial fibrilasyon (SCAF) sıklığı ile ilgili çalıĢma olmasına rağmen, biventriküler kalp pili olan hastalarda SCAF sıklığı ve iliĢkili parametreleri inceleyen yeterli çalıĢma yoktur. ÇalıĢmamızda biventriküler kalp pili hastalarında cihaz ile saptanan SCAF sıklığı ve SCAF ile iliĢkili olabilecek parametrelerin araĢtırılması amaçlandı. Yöntemler: ÇalıĢmaya 191 (77 kadın, 114 erkek ortalama yaĢ 65,9±9,8) biventriküler kalp pili hastası alındı. Tüm hastaların rutin pil kontrolleri sırasında cihaz tarafından tespit edilen atrial yüksek hız epizodları tespit edildi, atriyal elektrod impedansı, P dalga sense amplidütü, atrial lead eĢik değerleri ölçüldü. Bazal elektrokardiyografideki QRS süreleri hesaplandı. Hastane kayıtlarından ekokardiyografik, laboratuvar verileri kayıt altına alındı. CHA2DS2-VASc skorları hesaplandı. Hastalar SCAF olan ve olmayan olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Bulgular: 191 biventriküler pacemaker hastasının 44'ünde (%23,2) SCAF tespit edildi. YaĢ, cinsiyet, kilo, aort sistol sonu çap, sol atrium (LA) çap, sol dal bloğu (LBBB) morfolojisine sahip olma, CHA2DS2-VASc skoru ve atriyal eĢik değerlerinin SCAF geliĢmesi ile yakın iliĢki olduğu saptandı. SCAF olan hastalarda belirlemede tek değiĢkenli analizde anlamlı bulunan parametreler regresyon analizi ile değerlendirildiğinde, CHA2DS2-VASc skoru, LA çap ve atriyal eĢik değerlerinin SCAF olma riskini bağımsız olarak belirlediği bulundu. Bu analize göre CHA2DS2-VASc skorundaki her 1 birim, LA çapında her 1 mm ve atriyal eĢikteki her 0,1 V artıĢın SCAF atağı olma riskini sırası ile %32,5, %59,6 ve %14,6 oranlarında artırdığı saptandı Sonuç: ÇalıĢmamız sonucuna göre biventriküler kalp pili olan hastalarda önemli bir oranda SCAF meydana gelmektedir ve SCAF geliĢecek hastaları belirlemede CHA2DS2-VASc skoru, LA çapı ve atrial eĢik değerinin kullanıĢlı ve kolay uygulanabilir parametreler olduğu düĢünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Atrial Fibrillation Frequency and Associated Parameters in Patients with Biventricular Pacemaker Implants Aim: Although there are studies on subclinical atrial fibrillation (SCAF) frequency in patients with conventional cardiac pacemaker, there is insufficient study of SCAF frequency and associated parameters in patients with biventricular pacemaker. Our study aimed to investigate SCAF frequency and the parameters that might be related with SCAF which were detected by the device in biventricular pacemaker patients. Methods: 191 patients with biventricular cardiac pacemaker (77 female, 114 male, mean age 65.9 ± 9.8) were included in the study. During the routine pacemaker controls of all patients, atrial high-rate episodes were detected by the device and atrial electrode impedance, P wave sense amplitude and atrial lead threshold values were measured. The QRS interval durations in the basal electrocardiogram were calculated. Echocardiographic and laboratory data were recorded from hospital records. CHA2DS2-VASc scores were calculated. Patients were divided into two groups as with and without SCAF. Findings: SCAF was detected in 44 (23.2%) of 191 patients with biventricular pacemaker. Age, sex, weight, aortic end-systolic diameter, left atrium (LA) diameter, having left branch bundle block (LBBB) morphology, CHA2DS2-VASc score and right atrium thresholds were found to be closely related with the development of SCAF. When the parameters found to be significant in univariate analysis for identifying patients with SCAF were evaluated by regression analysis, it was found that CHA2DS2-VASc score, LA diameter and atrial threshold values independently determined the risk of SCAF. According to this analysis, increase in every 1 unit in CHA2DS2-VASc, every 1 mm in LA diameter and every 0.1 V in atrial threshold, increased the risk of SCAF attack by 32.5%, 59.6% and 14.6%, respectively. Result: According to the result of our study, patients with biventricular pacemaker had SCAF development with a significant rate and CHA2DS2-VASc score, LA diameter and atrial threshold value were considered to be useful and easily applicable parameters in identifying the patients to develop SCAF.