Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının tamamlayıcı ölçme-değerlendirme tekniklerine yönelik okuryazarlık düzeylerinin mikroöğretim aracılığıyla geliştirilmesi
Improvement of preservice social studies teacher's literacy levels concerning complementary assessment and evalution techniques through the microteaching
- Tez No: 471805
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayları, Tamamlayıcı Ölçme-Değerlendirme, Değerlendirme Okuryazarlığı, Mikroöğretim, Preservice Social Studies Teachers, Complementary Assessment and Evaluation, Assessment Literacy, Microteaching
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının tamamlayıcı ölçme-değerlendirme tekniklerine yönelik okuryazarlık düzeylerinin gelişmesinde mikroöğretimin etkisi incelenmiştir. Araştırmanın genel amacı kapsamında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının mikroöğretim ve tamamlayıcı ölçme-değerlendirme tekniklerine yönelik görüşleri de ortaya koyulmuştur. Araştırma, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi ile 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar döneminde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğretmen adayları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desene uygun gerçekleştirilen bu araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın birinci aşaması öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desene göre tasarlanmıştır. Bu amaçla deney (N=30) ve kontrol grubu (N=30) olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak“Tamamlayıcı Ölçme-Değerlendirme Tekniklerine Yönelik Okuryazarlık Testi”ile“Mikroöğretim Uygulama Süreci Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, bağımlı ve bağımsız örneklem t testi, karma model ile Kendall'ın Uyum Katsayısından yararlanılmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması durum çalışması desenine göre tasarlanmış, verilerin toplanmasında“Araştırmacı Gözlem Formu”ve“Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“etkinlik değerlendirme günlükleri”nden faydalanılmıştır. Nitel verilerin kodlanması sırasında NVivo 10 programı kullanılmış, ulaşılan verileri açıklayacak kavram ve ilişkilere ulaşmada içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, mikroöğretimin sosyal bilgilerin öğretmen adaylarının tamamlayıcı ölçme-değerlendirme tekniklerine yönelik okuryazarlık düzeylerinin gelişmesinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler, katılımcıların etkinlik değerlendirme günlükleri ve araştırmacı tarafından yapılan gözlemler ile ulaşılan bulguların bu sonucu desteklediği tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında ayrıca öğretmen adaylarının mikroöğretim ile tamamlayıcı ölçme-değerlendirme tekniklerine ilişkin olumlu yönde bir görüşe sahip oldukları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of the microteaching on improving preservice social studies teachers' literacy levels concerning complementary assessment and evaluation techniques. Views of the preservice social studies teachers' regarding the microteaching and complementary assessment and evaluation techniques were also revealed within the scope of the general purpose of the study. The study was conducted on preservice teachers attending the Department of Social Stuides Education at Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty in the Spring semester of the of 2014-2015 academic year and in the autumn and spring semesters of the 2015-2016 academic year. This study, which was implemented using the convergent parallel design, one of the mixed method designs, involves two stages. The first stage of the study was designed according to the quasi-experimental design with the pre-post test control group. To this end, two groups were formed, an experimental group (N=30) and a control group (N=30).“Literacy Test for Complementary Assessment and Evaluation Techniques”and“Assessment Form for the Process of Microteaching”were used as data collection instruments. Kolmogorov-Smirnov test, dependent and independent sample t-test, mixed models and Kendall's coefficient of concordance were used in the analysis of the quantitative. The second stage of the study was designed according to the case study design and“Investigator Observation Form”,“Structured Interview Form”and“Activity Assessment Diaries”were used to collect the data. NVivo 10 program was used during the encoding of the qualitative data and the content analysis technique was used to reach concepts and relationships that would explain the data obtained. As a result of the study, it appeared that the microteaching was effective in the improving preservice social studies teachers' literacy levels concerning complementary assessment and evaluation techniques. It was found that the findings reached as a consequence of the interviews held with the participants, the participants' activity assessment diaries and the observations made by the researcher were in support of this result. In addition, it was also found within the scope of the study that preservice teachers had a favorable view concerning the microteaching and complementary assessment and evaluation techniques. The study concludes with a discussion of the results and pedagogical implications.