XV. yüzyıl tasavvufi eserlerinde insan terbiyesi- Müzekki'n-Nüfûs örneği-
The decency of human in the 15th century sufi̇ works - the example of Müzekki̇'n-Nüfûs-
  1. Tez No: 471806
  2. Yazar: ORHAN GAZİ GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KAHRAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Tasavvuf, Nefs, Terbiye, Eğitim, Müzekki'n-Nüfûs, Human, Sufizm, Nefs, Training, Education, Müzekki'n-Nüfûs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Anadolu'da XV. yüzyılda Türkçe olarak kaleme alınan dini, tasavvufi ve ahlaki nitelikteki eserlerin ilk örneklerinden olan“Müzekki'n-Nüfûs”ta insan algısı, nefs, nefsin tasnifi, nefsin kusurları ve bu kusurları tedavi yolları üzerinde yoğunlaşan çalışmamızda 18.yüzyıldan itibaren Batı dünyasında başlayan süreç neticesinde değişen paradigmanın ürettiği modern eğitim yaklaşımları ile tasavvufi anlayış arasında özlü bir mukayeseyi de hedefledik. Tasavvufi düşüncenin uzun bir dönem boyunca insani durumu belirlediği Anadolu topraklarında kaleme alınan eserlerdeki yaklaşımların günümüz insanına ve onun eğitimine ilişkin nasıl imkânlar sağlayabileceği hususu da çalışmamızda kendine yer bulacaktır.“Müzekki'n-Nüfûs”örneğinden hareketle günümüzde önemi artan değerler eğitimi ya da şahsiyet eğitimi meselesi hususunda edebiyat eserlerinin üstlenebileceği misyonu tartışmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
In our study which focuses on concept of humanity, flesh, classification of flesh, flaws of flesh and ways of treatment for these flaws in“Müzekki'n-Nufüs ”that is one of early examples of the religious, Sufistic and ethical works which are written in Turkish in the 15th century in Anatolia; we have aimed to come up with a comparison between modern educational approaches that are influenced by paradigms changed as the result of progress started in West since the 18th century. It is also included in our study, the approaches of the works written in Anatolia where Sufistic thoughts influenced the condition of humanity for a long period of time and how they provide opportunities to modern human and their education. In the light of“Müzekki'n- Nüfûs”we also try to debate possible roles of literary works about the matter of values education or personality education which are currently becoming more important.