İkinci Meşrutiyet Döneminde basında kadının örtünme sorunu
The veiling discussions of women in the press in the Second Constitutional Era
  1. Tez No: 471868
  2. Yazar: HANDE KONCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kültür, Basın, Tesettür (Örtünme) Tartışmaları, Women, Culture, Media, Veiling Discussions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Yerleşik hayata geçildikten ve mülkiyet anlayışı ortaya çıktığından beri kadın, geri plana atılmıştır. Toplumdan topluma farklılıklar göze çarpsa da, genellikle başlangıçta eşit haklara sahip iken zaman ilerledikçe, kadının hakları elinden alınmıştır. Bu haklardan bir tanesi de kadının dilediği gibi kılık kıyafetini seçme özgürlüğüdür. Tek tanrılı dinlerden önceki dönemlerde, ataerkilliğin boy gösterdiği eski medeniyetlerde, kadınların giyimine karışılmış ve tesettür namusu temsil etmeye başlamıştır. Bu anlayış tek tanrılı dinlere de sirayet etmiş ve kültürden kültüre değişse de kullanım amacı aynı kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş Dönemi'nde, kadınlar, toplumda nispeten daha iyi bir sosyal statüye sahiptiler. Klasik Dönem'de ise Bizans, İran ve Arap toplumlarının etkilerinin, iyiden iyiye, hissedilmesiyle kadın da bundan nasibini almış ve yüzyıllarca yüzü dahi görünmeyecek şekilde tesettür edilmiştir. Tanzimat'a kadar bu süreç aynı şekilde devam etmiş hatta devlet tarafından da kadının giyimi kontrol edilmiştir. Tanzimat ile beraber kadının mevcut durumu sorgulanmaya başlanmış ve çok geçmeden bu durum kıyafet meselesine de yansımıştır. Meşrutiyet Dönemi'nde ise açık bir şekilde kadın ve tesettür, toplumsal sorunların merkezine çekilmiş ve bu anlayışla ciddi tartışmalara neden olmuştur. Tartışmalar kesin olarak Mustafa Kemal Atatürk Dönemi'nde yasalarla çözülmüş olmasına rağmen, tesettür meselesi, toplumda uzun yıllar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Womenfolk have been pushed aside by societies since the social adoption of sedentary lifestyle and the emergence of private property concept. Although the status of women varies from societies to societies, generally, their rights were taken away in course of time, even they had equal rights with the men in beginning. One of these rights was the freedom of clothing and attire. Before Monotheistic religions while patriarchy was very common, women's attire was interfered by ancient civilizations and the veiling has begun to symbolize honesty and purity. Such understanding, also, affected monotheistic religions and it remained the same for generations. During the Establishment Period of Ottoman Empire, women had relatively a better social status. But, in the Classical Period, along with the influences of the Byzantine, Iranian and Arabian societies, they were forced into veiling and were thrown out of focus in society. Even the appearance of women controlled by the monarchy during this period. Such conditions have remained in the same way until Tanzimat Era, during this period, the status of women have started to be questioned and the veiling issue as well. At the Constitutional Period, the woman and veiling were clearly drawn attention by the public as the central issue of the social problems. New ways of thinking in the society brought along serious debates. Though the discussions were certainly resolved by the law, when new Turkish Republic established by M. Kemal Atatürk, veiling matter has been discussed for many years in the society.