Influence of color-texture associations on preference
Renk-doku ilişkilerinin tercihler üzerindeki etkisi
- Tez No: 471914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Desen, Renk, Renk-Doku Ilişkileri, Tercih, Color, Color-Texture Associations, Preference, Texture
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, renk ve doku tercihleri açısından bağımlılık mevcudiyetini incelemiştir. 100 tasarımla ilişkili, 96 tasarım eğitimi olmayan katılımcı sanal ve soyutlanmış ortamda gerçekleştirilen deneye tabi tutulmuştur. 12 adet eşlenmiş renk-doku kareleri (4 renk x 3 doku), nötr gri renkli arka plana yerleştirilmiş ve katılımcılara gösterilmiştir. Katılımcılar, en çok tercih ettikleri renk-doku ilişkileriyle alakalı soruları cevaplamışlardır. Deneyin ikinci aşaması olarak, seçtikleri dokunun en çok tercih ettikleri biçim düzeniyle alakalı soruları da yanıtlamışlardır. Çalışmanın sonuçları renk ve doku arasındaki bağımlılık mevcudiyetini reddetmiştir. Bununla birlikte, mavi tüm durumlarda en çok tercih edilen renk olmuştur. İnce dokular, kalın olanlara kıyasla daha çok tercih edilmiştir. Ayrıca, tercihler açısından tasarımla ilişkili ve ilişkili olmayan katılımcılar arasında küçük değişiklikler gözlenmiştir. Ancak cinsiyet, bu çalışmada tercihleri etkilemede öne çıkan bir faktör olmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the possible existence of a relationship between color and texture in terms of preference. One hundred design-trained and 96 non-design trained respondents underwent an experiment carried out in a virtual and abstract environment. 12 color-texture mapped squares, (4 colors x 3 textures) were placed in a neutral grey colored background and shown to the respondents. They responded the question about their most preferred color-association. As a second part of the experiment, they answered also about their most preferred texture strength of the previously selected square. Results of the study deny the existence of a dependency between color and texture. Moreover, blue was the overall most preferred color in any context. Fine textures were preferred more compared to coarse ones. In addition, small changes were observed in terms of preference between the design trained and non-design trained respondents. However, gender was not a prominent factor affecting preferences in this study.