City versus suburb: The effects of neighborhood location on place attachment and residential satisfaction
Şehir banliyöye karşı: Mahalle konumunun yer bağlılığı ve yerleşim memnuniyeti üzerine etkileri
- Tez No: 471915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mahalle, Memnuniyet, Muhit, Yer Bağlılığı, Yerleşim Kalitesi, Neighborhood, Place Attachment, Place of Residence, Residential Quality, Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bireylerin çevreleriyle olan duygusal bağları incelenmiş; yer bağlılığı ve yerleşim memnuniyeti gibi özellikle çevresel psikolojide ilgi uyandıran kavramlar çalışılmıştır. Bu çalışma mahalle konumunun yer bağlılığı ve yer memnuniyeti üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Yer bağlılığı anket çalışması yapılarak, Ayrancı -şehir merkezinde- ve Çayyolu -şehir merkezinden uzakta- olan iki mahallenin karşılaştırılması ile incelenmiştir. Yerleşim memnuniyeti de yerleşim kalitesinin ölçütü olarak bu mahallelerin fiziksel ve sosyal özelliklerinin incelenmesiyle araştırılmıştır. Ayrıca, yer bağlılığı ve yerleşim memnuniyeti arasındaki ilişki de incelenmiştir. Bu çalışmada kartopu örneklem metodu kullanılarak, 135 katılımcı yer almıştır. Çalışmanın sonuçları mahalle sakinlerinin yer bağlılığı düzeyleri arasında mahalle konumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ancak, iki mahalle arasında yerleşim memnuniyeti düzeyi bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, daha önceki çalışmalar ile uyumlu olarak yer bağlılığı ve yerleşim memnuniyeti arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Affective bonds of individuals to their environment have been investigated and certain terms were studied such as place attachment and residential satisfaction arousing interest especially in environmental psychology. The current study aims to investigate the effects of neighborhood location on place attachment and residential satisfaction. We examined place attachment by conducting a survey comparing two neighborhoods; Ayrancı in the city center, the other Çayyolu, far away from the city center. We also investigated residential satisfaction in these neighborhoods by examining their physical and social features as a measure of residential quality. Furthermore, we investigated the relationship between place attachment and residential satisfaction. One hundred thirty-five respondents participated in this research by using snowball sampling. The results of the study implied that there is no difference in terms of neighborhood location between the residents' level of place attachment. However, there is a difference between two neighborhoods in terms of the level of residential satisfaction. Moreover, in line with the literature, there is a correlation between place attachment and residential satisfaction.