Maliye disiplininde alternatif bir yöntem olarak 'Mali sosyoloji': Vergi algısı ve bilinci üzerine sosyolojik bir analiz
'fiscal sociology' as an alternative method in public finance discipline: A sociologic analysis on the tax perception and the knowledge
  1. Tez No: 471929
  2. Yazar: ZEHRA ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Sosyoloji, Devlet, Vergiler, Fiscal Sociology, State, Taxes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı Maliyenin alt dalları ile Sosyoloji arasındaki ilişkinin irdelenmesidir. Ancak bu ilişkiye değinmeden önce, devlet olarak anılan yapının nasıl ortaya çıktığının ve tarih boyunca nasıl değiştiğinin ve geliştiğinin anlaşılması önem taşımaktadır. Zira devletin sergilediği gelişime paralel bir biçimde Kamu Maliyesi de değişim ve gelişim sergilemiştir. Şöyle ki Kamu Maliyesi, toplumsal ihtiyaçların giderilmesi amacıyla devletin gerçekleştirmesi gereken faaliyetlerin neler olduğu hususunu aydınlatmaya çalışmıştır. Bu yönüyle Kamu Maliyesinin, toplumu inceleyen bir bilim dalı olan Sosyoloji ile ilişkisi olduğu göz ardı edilemez bir gerçektir. Çalışmamızın çıkış noktasını oluşturan bu ilişki, maliyenin her bir alt dalı ile sosyoloji arasında ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde Kamu Maliyesinin tarihsel gelişimi ve Mali Sosyolojinin ortaya çıkışı ve gelişimi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, devletin ortaya çıktığı dönemden bu yana nasıl bir değişim ve gelişim sergilediği ortaya konmuştur. Araştırmanın dördüncü bölümü, söz konusu ilişkinin teorik çerçevesini sunmaktadır. Beşinci bölümde ise, devletin uyguladığı politikalardan bireyler üzerinde en etkili olan vergilerin, mükellefler tarafından nasıl algılandığını ve vergiye karşı ne gibi tutumlar sergilediğini ölçmek amacıyla yapılan anket çalışmasının bulguları yer almaktadır. Bahsi geçen anket çalışması Mersin ilinde vergi algısı, vergi bilinci ve vergi ahlakı düzeyini ölçmeye yöneliktir. Böylece, ilk dört bölümde kuramsal olarak ele alınan Kamu Maliyesi ve Sosyoloji ilişkisi, bireylerin devletin uyguladığı politikalara karşı tutumunun en belirgin şekilde ölçülmesine olanak tanıyan vergiler yoluyla somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is examination of two connections with subsections of public finance between sociology. But before touching on this connection, it is important to understand this how to occured and how to changed and evolved throughout history which form referred as government. Then Public Finance also exhibited change and development in parallel to the development exhibite by the government. Namely Public Finance tried to solve what are the activities the government has to do for the purpose of fulfilling social needs. Therefore, this is an irrefutable fact that Public Finance has connection with Sociology which is analyze society. This connection which is create our exit point of work, had evaulated separately between sociology and subsections of public finance. In the second chapter of the research, historical development of Public Finance and the emergence and development of Fiscal Sociology were taken up. In the third chapter, how the government has exhibited change and development since its appeared. In the fourth chapter of the research, presents the theoretical framework of the connection. In the fifth chapter, there are findings of survey study to measure how taxpayer perceived and behave towards this that taxes which is the most effective on individuals from the policies the government implements. This survey study is aimed at measuring the level of tax perception, consciousness and ethic in Mersin. So Public Finance and Sociology connection that taken up theoretical at the first four chapter, tried to be embodied through taxes that allows behavior to be measured most prominently, against the policy the government applied to the individuals.