Siyasi partilerde kadın katılımı ve temsili; Adana ve Mersin illeri örneği
Women participation and representation in political parties; Adana and Mersin provinces
  1. Tez No: 471934
  2. Yazar: ESRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitlik, Siyasi Katılım, Siyasi Temsil, Siyasi Parti, Toplumsal cinsiyet, Equality, Political Participation, Political Representation, Political Party, Gender
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, siyasi partilerde toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan eşitsiz katılım ve temsilin arka planındaki dinamik ve süreçlerin katılımı nasıl etkilediği, farklı siyasi partilerde yer alan kadınların anlatıları üzerinden araştırılmıştır. Feminist nitel yönteme dayanarak hazırlanan bu çalışmada araştırma örneklemini, Mersin ve Adana illerine bağlı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe temsilciliklerinde aktif siyaset yürüterek, seçilmiş organlarda yer almayı düşünen ya da yer alan farklı sosyo demografik özelliklere sahip otuz siyasetçi kadın oluşturmaktadır. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine mülakatlar aracılığıyla elde edilmiştir. Betimsel analiz yöntemiyle elde edilen bulgular sonucunda sosyo ekonomik, politik ve ideolojik, kültürel ve psikolojik dinamiklerin, kadınların eşitsiz katılım ve temsilini etkilediği, bu faktörlerden politik ve ideolojik faktörlerin, eşit katılıma daha fazla etkisi olduğu ve eşitsizliklerin siyasi parti politika ve uygulamalarıyla yeniden üretildiği kadınların kendi anlatıları ile açığa çıkarılmıştır. Bu bağlamda siyasi partilerde farklı politik söylem ve düşünce yapılarına sahip kadınların toplumsal cinsiyet temelli ortak sorunlar yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar, siyasi parti temsillerinde yer alan kadınların eşitsiz katılımının toplumsal cinsiyet ilişkilerinin yapısal tezahürüyle paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by the statements of women in different political parties, it has been explored that how the dynamics and processes of representation have affected the gender-based unequal participation in political parties. Based on the feminist qualitative methodology, the research sample has been taken from thirty woman politicians who are provincial and district representatives of the Justice and Development Party (AK Party), Republican People's Party (CHP), Nationalist Movement Party (MHP) and People's Democratic Party (HDP) and these women have different socio-demographic characteristics and they are those who consider participating or already participating in elected organs. Research data was obtained through in-depth interviews using a semi-structured interview form. As a result of the findings which were evaluated by descriptive analysis method, it has been revealed by the statements of womenthat the socio-economic, politic and ideologic, cultural and psychological dynamics have an effect on women's unequal participation and representation. In these factors, political and ideological ones are more influential and these genderbased inequalities are reproduced by political party policies and practices,In this context, ıt has been understood that women with different political discourses and thought structures in political parties have common gender based problems in parties. The results show us that, there is a parallel relation between the structure of the gender relations and the unequal participation of women in political party representations.