Çocuk haklarının gelişiminde okul öncesi eğitiminin yeri ve önemi 'Ankara örneği'
The importance of pre-school education in terms of children's rights : The case of Ankara
  1. Tez No: 471972
  2. Yazar: AYDAN AYDINLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, İnsan Hakları, Çocuk İstismarı, Children's Rights, Human Rights, Child Abuse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmanın temel amacı, okul öncesi öğretmenlerinin çocuk haklarına yönelik tutumlarının okul öncesi öğretmen adaylarının tutumlarından farklı olup olmadığını saptamaktır. Bu araştırmanın ikincil amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının ve okul öncesi öğretmenlerinin çocuk haklarına ilişkin tutumlarını cinsiyete göre incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu ODTÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi'nin Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü lisans programı 1. ila 4. sınıflarına devam eden ve araştırmaya katılmaya istekli 66 öğrenci oluşturmuştur. Ayrıca, karşılaştırma yapabilmek amacıyla, Ankara ilinde, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı çeşitli okullarda çalışan araştırmaya katılmaya istekli Okul Öncesi Öğretmeni (80 çalışan) araştırma grubuna dâhil edilmiştir. Böylece, araştırmanın çalışma grubunda toplam 146 katılımcı yer almıştır. Katılımcıların çocuk haklarına ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla, daha önce Yasemin Karaman Kepenekçi (2006) tarafından geliştirilen Çocuk Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği (ÇHTÖ) kullanılmıştır. Bulgular, cinsiyetin Okul Öncesi Öğretim programına kayıtlı öğrencilerin ve okul öncesi öğretmenlerinin çocuk haklarına ilişkin tutumları üzerinde etkisi olmadığını göstermiştir. Ancak, OÖÖ lisans programına kayıtlı öğrenciler ile okul öncesi öğretmenlerinin çocuk haklarına ilişkin tutumlarının farklılaştığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is primarily to determine whether the attitudes of preschool teachers towards child rights differ from those of preschool education students. The secondary aim of this study is to examine the attitudes of preschool teachers and preschool education students towards child rights with respect to gender. The research group of this study consists of 66 students from METU, faculty of Educational Sciences, Preschool Education department, who gave consent to join the study. Moreover, in order for comparison, 80 preschool teachers are included in the group. Thus, 146 participants in total are included in the research group. In order to examine the attitudes of the participants towards child rights, The Scale of Attitude towards Child Rights (SACR) is used, which is developed by Yasemin Karaman Kepenekçi (2006). Findings show that, among the students registered to preschool education and preschool teachers, gender does not have a significant effect on attitude towards child rights. However, it is found that the attitudes of the students registered to preschool education and preschool teachers differ with respect to child rights.