Software costing and an automated tool for estimating and managing software development
Yazılım maliyetlendirme ve yazılım maliyet kestirimleri ve yönetimi için bir araç
  1. Tez No: 47209
  2. Yazar: YAVUZ FİLDİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Cost Estimation, Estimation Models and Tools, Software Metrics. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
oz YAZILIM MALİYETLENDİRME VE YAZILIM MALİYET KESTİRİMLERİ VE YÖNETİMİ İÇİN BİR ARAÇ FİLDİŞ, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Dr. Ali ARİFO?LU Eylül 1995, 201 sayfa Son yıllarda, maliyeti etkin ve belirlenen zaman kısıtlamaları içinde güvenilir yazılımların üretilmesi için, yazılım geliştirme işleminin etkili olarak yönetilmesi gerekliliği üzerinde gittikçe artan bir anlayış oluşmaktadır. Bu çalışmada, yazılım maliyet kestirimlerininde kullanılmak maksadıyla geliştirilen iki değişik maliyet kestirim yazılım paketi tanıtılmaktadır. Birinci paket, CosTool, UNIX işletim sistemi altında çalışan XWINDOWS ortamında geliştirilmiş olup, herbiri ayrı ayrı kullanılabilen 23 değişik kestirim yöntemini içermektedir. Kestirim işlemlerinin yönetimini ve değerlendirilmesini sağlamak amacıyla diğer bazı kolaylıktan da içermektedir. İkinci paket, CosMeth, Windows ortamında Visual Basic programlama dili ile geliştirilmiş olup, maliyet kestirimi için bir metodolojiyi kullanmaktadır. Bu iki paket yazılım geliştirme işlemlerinde, maliyet kestirimi için iki farklı yol önermektedir. Anahtar kelimeler : Kestirim Yöntemleri ve Araçları, Maliyet Kestirimi, Yazılım Ölçü Birimleri. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE COSTING AND AN AUTOMATED TOOL FOR ESTIMATING AND MANAGING SOFTWARE DEVELOPMENT COSTS FİLDİŞ, Yavuz M.S., Computer Engineering Supervisor : Dr. Ali ARİFOGLU September 1995, 201 pages In recent years, there has been a growing recognition that the software development should be effectively managed, producing cost effective, reliable software within the specified time constraints. In this study, two automated cost estimation tools are introduced to overcome with the problem of software cost estimation. The first tool, CosTool, is developed in XWINDOWS environment running under UNIX operating system and it includes 23 different cost estimation models which can be applied separately. Some other utilities are also included in the tool to ensure evaluation and management of cost estimation processes. The second tool, CosMeth, is developed in Windows environment by using Visual Basic language and it implements a methodology for software cost estimation process. These two tools offer two different ways of cost estimation for software development process.