Çanakkale ve Büyük Taarruzda Mustafa Kemal Paşa'nın askeri rolü
Mustafa Kemal Pasha's military importance in Gallipoli and Great Offence
- Tez No: 472113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Paşa, Türk, Çanakkale, Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Pasha, Turkish, Gallipoli, Great Offensive
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
1881 yılında Selanik'te doğan Mustafa Kemal Paşa, başarılı bir okul hayatından sonra 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak askerlik mesleğine başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Sofya'dan savaşa katılmak için dönmüştür. Çanakkale Savaşlarına 19. Tümen komutanı olarak katılan Mustafa Kemal Paşa'nın üstlerinden emir beklemeksizin aldığı kararlar ve verdiği emirler savaşın kaderini değiştirmiştir. Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Türk askerinin kahramanlık örneği sergilediği, kendisinden silah ve cephane bakımından üstün düşmanı, boğaz boğaza savaşarak yendiği bir mücadeleye sahne olmuştur. Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Paşa'ya, milli mücadelenin lideri olmasının yolunu açmıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan mağlup olarak ayrılan Osmanlı Devleti, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun'a göndermiştir. Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a gelince İngilizlerin ve Osmanlı Devletinin emirlerine uymak yerine Türk Milletinin bağımsızlığı için mücadele etmiştir. Ankara'da Büyük Millet Meclisini açan Mustafa Kemal Paşa, başkomutanlık rütbesi ile Türk ordularının başına geçmiş, Büyük Taarruz'da, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Yunan ordusuna kesin darbeyi vurarak 9 Eylül 1922'de düşmanı İzmir'den denize dökmüştür. Çanakkale ve Büyük Taarruz savaşlarında üzerine aldığı askeri görevi layıkıyla yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Pasha, born in 1881 in Salonica, after a successful school life, started his soldier duty as a staff captain in 1905. He returned from Sofia to join to the battle as 1st World War began. Mustafa Kemal Pasha, who joined Gallipoli War as commander of 19th Division, with the decisions he took and orders he gave without waiting for his superiors' commands, changed the outcome of the war. The victory of Gallipoli front witnessed a fight where with Mustafa Kemal Pasha's leadership Turkish Soldiers showed an example of bravery by fighting fang to fang till the victory against enemies that are much superior by means of weapon and ammunition. The Victory of Gallipoli cleared the path of being the leader of Independence War for Mustafa Kemal Pasha. Ottoman Empire, leaving the 1st World War defeated, sent Mustafa Kemal Pasha to Samsun at 19th of May 1919. Once Mustafa Kemal Pasha arrived at Samsun he fought for Turkish nation's independence instead of following orders given from British and Ottoman Empire. Mustafa Kemal Pasha who found Great Nation's Assembly, with his chief in commander title took his place at the lead of Turkish army and in Great Offensive with Chief In Commander Battle, in 9th of September 1922 drove the enemy to the see by hitting the crucial strike to the Greek army. He served his military duty worthy which he undertook in Gallipoli and Great Offensive wars.