Cüveynî'nin Şâfiî'ye muhalefet ettiği usûlî konuların tespit ve tahlili
The determination and analysis of the methodological subjects which Juwayni opposed to İmam el-Shafi'i
  1. Tez No: 472127
  2. Yazar: SELMAN DEMİRBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cüveynî, Muhalefet, Kelamcı usulcüler, Usûl, Al-Juwayni, Controversion, Theologician methodologist, Uṣūl al-fiqh
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada Cüveynî'nin mezhep imamı olan Şâfiî'ye muhalefet ettiği usuli konular tespit ve tahlil edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Cüveynî'nin usul anlayışının oluşumunda etkilendiği ve etkilediği usulcülere de yer yer dikkat çekilmiştir. Cüveynî, Şafii mezhebine müntesip olmakla birlikte yer yer mezhep imamı olan Şâfiî'ye muhalefet etmiştir. Muhalefet ettiği konuların bir kısmında Şâfiî ile aynı görüşü paylaşmakla birlikte bazı konuların gerekçelendirmesi hususunda farklı bir yol izlediği görülmüştür. Bazı konularda ise doğrudan Şâfiî'nin görüşüne muhalefet etmiştir. İhtilaflı konular ele alınırken öncelikle Şâfiî'nin görüşü tespit ve tahkik edilmiştir. Şâfiî'nin eserlerinde konuyla ilgili sarih ifadeleri bulunması durumunda bu ifadeleri esas alınmış, bulunmaması durumunda ise Şafii usulcülerin ona nispet ettiği görüşler dikkate alınmıştır. Bunun yanısıra usule dair görüşlerini ortaya çıkarma adına yer yer fer'i meseleler hakkında verdiği hükümlerden de istifade edilmiştir. Cüveynî'nin görüşleri de usule dair kaleme aldığı kitaplardan ve bizzat kendi ifadelerinden tespit edilmiş ve gerekçeleriyle beraber zikredilmiştir. İhtilaflı görüşler gerekçeleriyle beraber zikredildikten sonra konu sonunda Şafii usulcülerin benimsediği ve mezhep içinde tercih edilen görüş belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is taken into consideration Al-Juwayni's understanding of Uṣūl al-fiqh, his being influence and his influence to the other scholars. Even though Al-Juwayni is a member of Shafi'i sect (maḏhab) he opposes to Shafi'i in some respects/subjects. In his opposition, he followed a different way to justify and evident then Shafi'i. In some subjects, he opposes to Shafi directly. In this study when the controversial issues have been taken into consideration, firstly Shafi'i thought spoted and determined. Making this determination, we used the Shafi'i expression about that matter. If we did not find any expression we aplied to other Shafi'i scholars references to Shafi. In addition to this, in order to determine his methodology we made inferences from Shafi'i's judgements about some matters. Al-Juwayni'ş ideas about the methodology have been determined from his writings and his statements about some matters. We tried to mention Juwayni's ideas with his arguments. After we mentioned the controversial issues, we gave al- Shafi'i's methodological ideas and preferable thought in this sect.