Sermaye piyasası araçlarının haczi
Attachment of capital market instruments
- Tez No: 472128
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sermaye piyasası aracı, menkul kıymet, kaydi değer, kaydi sistem, alacak haczi, paraya çevirme, resmi müzayede, Capital market instrument, securities, record value system, receivable, receipts, exchange of money, official auction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çalışmamızın konusu, kaydi sermaye piyasası araçlarının haczi ve paraya çevrilmesine ilişkindir. Kaydi sermaye piyasası araçlarının haciz ve paraya çevrilmesi ile ilgili hususlarda kanunda yeterince aydınlatıcı hüküm bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan sıkıntılara dikkat çekilmek istenmiştir. Bu kapsamda çalışmamız üç bölüme ayrılarak oluşturulmuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde, sermaye piyasası araçları ve bu araçların kaydileştirilmesi temel hatları ile ortaya konulmuş ve kaydi sermaye piyasası araçlarına ilişkin önem arz eden hususlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, ilk olarak kaydi sermaye piyasası araçlarının haczinde uygulanacak hükümler, haciz usulü ve haczin kaydi sistemde işlenişi gibi hacze ilişkin temel hususlar, kaydi sermaye piyasası araçlarının hukuki nitelikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Daha sonra, haciz işleminin hüküm ve sonuçları ile haczin kaldırılması hususları kaydi sermaye piyasası araçları açısından değerlendirilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde kaydi sermaye piyasası araçlarının haczine ilişkin hususlar değerlendirildikten sonra, üçüncü bölümde haczedilen bu araçların nasıl paraya çevrileceği hususu incelenmiştir. Paraya çevirmeye ilişkin kaydi sermaye piyasası araçlarında uygulanan özel bir usul olan resmi müzayede usulü, İcra ve İflas Kanunu'nda yer alan paraya çevrime hükümleri dikkate alınarak irdelenmiştir. Özellikle paraya çevirmenin yetkili kurum tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğinin tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda doktrin görüşlerinden ve yargı kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of our work is related to the conversion of the instruments of the capital market to deposits and money. Attention is drawn to the difficulty arising from the lack of sufficient enlightening provision in the matter concerning the conversion of the instruments of capital market into lien and money. In this context, our work is divided into three sections. In the first part of our work, the capital market instruments and the dematerialization of these instruments were laid down in their basic lines and the critical issues related to the capital market instruments were tried to be determined. In the second part of our study, firstly, the basic issues related to the mortgage, such as the provisions to be applied in the seizure of the instruments of the capital market instruments, the sequestration procedure and the handling of the sequestration system, have been examined taking into account the legal qualifications of the instruments of capital market instruments. Later, the provisions and consequences of the foreclosure process and the removal of the attachment were evaluated in terms of the instruments of capital market instruments. In the second part of our study, the issue of how to convert these securitized instruments in the third chapter has been examined after considering the issues related to the secession of the instruments of capital market instruments. The formal auction procedure, which is a special procedure applied to the instruments of capital market instruments related to currency conversion, has been examined by taking into account the provisions of the encashment in the Enforcement and Bankruptcy Law. Especially, it has been tried to determine whether the conversion to the money can be realized by the authorized institution. Our work benefited from doctrine opinions and judicial decisions.