Evli bireylerde küsme davranışı ile evlilik uyumu ilişkisinin incelenmesi
The relation of resentment and marital adjustment
- Tez No: 472148
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN MALKOÇ, PROF. DR. MEDAİM YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Küsme, Kaçınma, Evlilik Uyumu, Duvar Örme, Sessizlik Tutumu, Uzaklaşma, Dışlama, Tırmandırma, Talep Etme- Geri Çekilme, Çatışma Soğutması, Derin Küskünlük, Marital Adjustment, Resentment, Silent Treatment, Stonewalling, Ostracism, Cooling-off, Demand-withdrawing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma, çiftlerde küsme davranışını ortaya koymaya çalışmaktadır. Araştırmanın örneklemini 307 evli kişi oluşturmaktadır. Türkçe ve İngilizce literatürde küsme davranışını ölçen herhangi bir ölçek olmadığından, sorular araştırmanın hedefine göre ve genel olarak açık uçlu sorular olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan çiftlerden kadınların, erkeklere oranla küsmeye yatkınlık ve küsme süreleri daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Küsme nedenlerinin cinsiyetten bağımsız ve genel olarak, kıskançlık, sevgisizlik ve ilgisizlikten kaynaklandığı, kadınların daha yoğun olarak öfkeyi ifade etmek için, erkelerin ise çatışmayı soğutmak için küstükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on resentment and similar behavior patterns in marriage. The sample consists of 307 individuals. Due to the lack of a scale that measures different resentment patterns in the literature, the questions of this study were determined in accordance to the goals of the research and mainly consisted of open-ended questions. According to results of the research, women had a higher tendency and longer period to resentment than men. Women tend to express their anger, while men are determined to remain cool when they are offended.