İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Yukarı Karabağ sorununa bakışı ve çözüm arayışları
The Organization of İslamic Cooperation's point of view and solution searching on Upper Karabagh problem
  1. Tez No: 472147
  2. Yazar: NİYAZİ GASİMOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEM BİRİZ KARAÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslam İşbirliği Teşkilatı, Yukarı Karabağ sorunu, İslam Dünyası, Dünya Örgütleri, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ, Uluslararası İlişkiler Teorileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nin bir uluslararası örgüt olarak uluslararası sistemdeki rolü farklı değerlendirmelere konu olmuştur. Genellikle, İİT'nin pasif rolü üzerinde önemle durulmuştur. Tabii ki, bu değerlendirmeler, değerlendirenin sisteme bakışı ve ideolojisi ile ilgili olmaktadır. Yazmış olduğumuz tezde İİT'yi sosyal inşacı perspektiften değerlendirerek İİT'nin uluslararası sistemdeki yeri ve faaliyetleri incelenecektir. Bu bağlamda İİT hakkında yapılacak daha tutarlı ve sağlam analizler inşacılık teorisi içerisinde anlam bulacaktır. Bir uluslararası örgüt olarak İİT kuruluş amacı ve faaliyetleri, inşacılık teorisinin başat kavramları üzerinden değerlendirilmektedir. Yani bu perspektif de, inşacı teorinin aktör-yapı kavramları bağlamında çözümlenecektir. Günümüzde, Yukarı Karabağ sorunu artık iki devlet (Azerbaycan-Ermenistan) arasındaki sorun olmaktan çıkarak bölgesel bir sorun yumağına dönüşmüştür. Yukarı Karabağ sorunu bağlamın 'da İİT'nin etkinliğinin yine inşacı teorik perspektiften daha tutarlı bir analize tabi tutulması olağandır. İİT'nin Yukarı Karabağ sorununa yaklaşımını yine kimlik bağlamında okuyabiliriz. Tezde İİT'nin Yukarı Karabağ sorununa yönelik çıkardığı kararlar analize tabii tutulacaktır. Tezimizde eleştirel kaynak incelemesi metodu kullanılacaktır. Tüm potansiyel üyeleri İslam ülkelerinden oluşan İİT Yukarı Karabağ sorunun 'da Ermenistan'ı bir işgalci olarak değerlendirmektedir. Bu konuda İİT diğer uluslararası örgütler içinde pozisyonunu bu kadar net olarak ortaya koymuş ilk ve tek örgüttür. Bunda İİT'nin kimliğinin esas neden olduğu tartışılmazdır. İİT'nin Yukarı Karabağ konusunda beyanatlarını incelediğimizde bunu net olarak görmekteyiz. Bahsedilen bağlamda, bir uluslararası örgüt olarak İİT'nin pozisyonunun en doğru analizinin sosyal inşacılık konumundan yapılacağı gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
The role of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) in international system has been the subject of various evaluations. In general, the passive role of the OIC is emphasized. Of course, these evaluations relate to the evaluator's view of the system and it's ideology. In the thesis we wrote, OIC will be evaluated from the social constructivist perspective and its place and activities in the international system will be examined. In this context more consistent and robust analyzes of OIC will be meaningful in constructive theory. As an international organization, the aims and activities of the OIC are to be evaluated on the basis of the concepts of constructivism. This perspective will also be analyzed in terms of the actor-structure concepts of constructivist theory. Nowadays, the Nagorno-Karabagh (Upper Karabagh) problem is a problem between two states (Azerbaijan-Armenia), becoming a regional problem. In the context of the Nagorno-Karabagh problem, the effectiveness of the OIC is again subject to a more consistent analysis than the constructive theoretical perspective. We can read the approach of OIC to the Karabagh problem again in the context of identity. The decisions made in the thesis for the Upper Karabagh problem will be analyzed. OIC, which all potential members consist of Islamic countries consider Armenia as an invader in the Upper Karabagh problem. OIC is the first and only organization in the world that has made its position so clear unlike other international organizations. It is indisputable that the identity of OIC is the main reason for this. When we examine the statement of OIC on Nagorno-Karabagh we see this clearly. Keywords; Organization of Islamic Cooperation, Nagorno-Karabagh problem, Islamic World, World Organizations, Azerbaijan and Nagorno-Karabagh, International Relations Theories